Elazığ

MADENLİLER DERNEĞİ BAŞKANI ALTUNDAL: “ÇIKACAK CEVHER SANAYİ ÜRÜNÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Elazığ Bakır Madenliler Derneği Başkanı Yaşar Altundal, MTA tarafından belirlenen maden cevherinin işletilmesinin Maden ilçesinde yapılmasını istedi. Elazığ Bakır Madenliler Derneği Başkanı Yaşar Altundal, maden rezervleri ile açıklamalarda bulunarak, maden cevherinin işletilmesinin Maden..

MADENLİLER DERNEĞİ BAŞKANI ALTUNDAL: “ÇIKACAK CEVHER SANAYİ ÜRÜNÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Elazığ Bakır Madenliler Derneği Başkanı Yaşar Altundal, MTA tarafından belirlenen maden cevherinin işletilmesinin Maden ilçesinde yapılmasını istedi.

Elazığ Bakır Madenliler Derneği Başkanı Yaşar Altundal, maden rezervleri ile açıklamalarda bulunarak, maden cevherinin işletilmesinin Maden ilçesinde yapılarak Elazığlı yatırımcılara öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

 

“REZERVİNİN EN AZ % 51 İ DEVLET OLACAK ŞEKİLDE İŞLETİLMELİ”

Elazığ Bakır Madenliler Dernek Başkanı Yaşar Altundal konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Elazığ Bakır Madenliler Derneği olarak ilçemizde bulunan maden yatakları ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza, MTA’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Öncelikle Maden ve Elazığ olmak üzere ülkemiz için ortaya çıkarılan bu kazanım, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik darboğazında büyük bir fırsat ve moral değeri oluşturmuştur. Bu değerlerin artması ve Maden’imizin ölü bir kasaba halinden kurtulması için görüşlerimizi bildirmeyi bir görev, bir borç kabul ediyoruz. Bulunan maden rezervinin en az % 51 i devlet olmak üzere, özel sektör ve halk ortaklığı ile çıkarılıp, işletilmesi. Maalesef özel şirketler hep kar amaçlı çalışmış, özellikle son özel işletme cevher pasasını yanlış yere dökerek heyelana neden olmuş ve adeta Maden’in yarısının yıkılmasına yol açarak ilçemize ve devletimize onarılmayacak şekilde zarar vermiştir” dedi.

“HALKIN BU REFAHTAN PAY ALMASI VE ELAZIĞ’LI YATIRIMCILARA ÖNCELİK VERİLMESİ GEREKİYOR”

Elazığ Bakır Madenliler Dernek Başkanı Yaşar Altundal, yaratılan istihdamın maden ve yakın bölgelerde sağlanmasını dile getirerek, Elazığlı yatırımcılara öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı. Altundal, “Çıkarılacak cevherin Maden’de uygun bir bölgede işlenmesi ve Sanayi ürünü haline getirilmesi. Yaratılan istihdamın Maden ve yakın bölgelerden sağlanması. Bu bölgede yaşayan halkın bu refahtan pay alması ve Elazığ’lı yatırımcılara öncelik verilmesi. Maden’e gerekli altyapının yapılması.  Maden’deki kaynakları on yıllarca işleten Etibankın ilçeye kattığı sosyal tesisler ve alt yapılar örnek alınarak, bunun günümüz koşullarına göre daha iyileştirilmesi, kreş okul, madencilik yüksekokulu, sağlık birimleri,  çalışacaklar için konut, sosyal tesisler, öğretmen evi gibi projelerin planlanması. Ekolojik denge ve doğal yaşam korunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Maden halkı yıllarca kirli hava solumuş, Dicle Nehri hep kapkara akmıştır, bunun bedelini kanser hastası olan halk hala ödemektedir. Maalesef ülkemizde bazı bölgelerde yeraltı kaynaklarının işletmecisi firmalar ile yöre halkı arasındaki sağlık, doğa ve çalışma koşulları açısından yaşanan uyumsuzluklar dikkate alınarak, yöre halkını kucaklayacak, il ve ilçe sivil toplum kuruluşlarını da içine alacak, ülkemiz için de rol model olacak bir işletme modeli oluşturulmalıdır.  Başta Maden halkı olmak üzere sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler yetkililerce gelişmeler hakkında bilgilendirilmelidir. Ülkemizin en değerli maden yataklarından biri olan bu bakır yatağının ihale, tesislerin kurulumu ve üretim süreçlerinde, istek ve önerilerimizin dikkate alınmasını, derneğimiz ve halkımız adına önemle bildiririz” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL