Dünya

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BİR SONUCU DA; DENİZİN YÜKSELMESİ…

Bilim adamları, bugün yayınlanan en son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Raporuna göre, her bölgede ve tüm iklim sisteminde Dünya’nın iklimindeki değişiklikleri gözlemliyorlar. İklimde gözlemlenen değişikliklerin çoğu, yüzbinlerce olmasa da binlerce..

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BİR SONUCU DA; DENİZİN YÜKSELMESİ…

Bilim adamları, bugün yayınlanan en son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Raporuna göre, her bölgede ve tüm iklim sisteminde Dünya’nın iklimindeki değişiklikleri gözlemliyorlar. İklimde gözlemlenen değişikliklerin çoğu, yüzbinlerce olmasa da binlerce yılda eşi görülmemiştir ve halihazırda harekete geçen bazı değişiklikler – örneğin sürekli deniz seviyesinin yükselmesi gibi – yüz binlerce yıl içinde geri döndürülemez.

Ancak, karbon dioksit (CO 2 ) ve diğer sera gazlarının emisyonlarındaki güçlü ve sürekli azalmalar, iklim değişikliğini sınırlayacaktır. IPCC’nin 195 üye hükümeti tarafından Cuma günü onaylanan İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli adlı IPCC Çalışma Grubu I raporuna göre, hava kalitesine yönelik faydalar hızla gelse de küresel sıcaklıkların istikrara kavuşması 20-30 yıl alabilir. , 26 Temmuz’dan başlayarak iki hafta boyunca gerçekleştirilen sanal bir onay oturumu aracılığıyla.

Çalışma Grubu I raporu, IPCC’nin 2022’de tamamlanacak Altıncı Değerlendirme Raporunun (AR6) ilk bölümüdür.

IPCC Başkanı Hoesung Lee, “Bu rapor, istisnai koşullar altındaki olağanüstü çabaları yansıtıyor” dedi. “Bu rapordaki yenilikler ve yansıttığı iklim bilimindeki ilerlemeler, iklim müzakerelerine ve karar alma süreçlerine paha biçilmez bir girdi sağlıyor.”

Daha hızlı ısınma

Rapor, önümüzdeki on yıllarda 1,5°C’lik küresel ısınma düzeyini geçme şansına ilişkin yeni tahminler sunuyor ve sera gazı emisyonlarında ani, hızlı ve büyük ölçekli azalmalar olmadıkça, ısınmayı 1,5°C’ye yakın bir sınırla sınırlayacağını ortaya koyuyor. hatta 2°C ulaşılamaz olacaktır.

Rapor, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının 1850-1900’dan bu yana yaklaşık 1,1°C’lik ısınmadan sorumlu olduğunu gösteriyor ve önümüzdeki 20 yılda ortalama küresel sıcaklığın 1,5°C’ye ulaşması veya bu ısınmayı aşması bekleniyor. Bu değerlendirme, iklim sisteminin insan kaynaklı sera gazı emisyonlarına tepkisine ilişkin bilimsel anlayıştaki ilerlemenin yanı sıra, tarihsel ısınmayı değerlendirmek için geliştirilmiş gözlemsel veri kümelerine dayanmaktadır.

IPCC Çalışma Grubu I Eş Başkanı Valérie Masson-Delmotte, “Bu rapor bir gerçeklik kontrolüdür” dedi. “Artık nereye gittiğimizi, ne yapılabileceğini ve nasıl hazırlanabileceğimizi anlamak için gerekli olan geçmiş, şimdiki ve gelecekteki iklimin çok daha net bir resmine sahibiz.”

Her bölge artan değişikliklerle karşı karşıya

İklim değişikliğinin birçok özelliği doğrudan küresel ısınmanın düzeyine bağlıdır, ancak insanların yaşadıkları genellikle küresel ortalamadan çok farklıdır. Örneğin, karadaki ısınma küresel ortalamanın üzerindedir ve Kuzey Kutbu’nda iki kattan fazladır.

IPCC Çalışma Grubu I Eşbaşkanı Panmao Zhai, “İklim değişikliği halihazırda Dünya üzerindeki her bölgeyi çeşitli şekillerde etkiliyor. Yaşadığımız değişiklikler ilave ısınma ile artacak” dedi.

Rapor, önümüzdeki on yıllarda iklim değişikliklerinin tüm bölgelerde artacağını öngörüyor. 1,5°C’lik küresel ısınma için artan sıcak hava dalgaları, daha uzun sıcak mevsimler ve daha kısa soğuk mevsimler olacaktır. Rapor, 2°C’lik küresel ısınmada aşırı sıcaklıkların tarım ve sağlık için kritik tolerans eşiklerine daha sık ulaşacağını gösteriyor.

Ama bu sadece sıcaklıkla ilgili değil. İklim değişikliği, farklı bölgelerde çok sayıda farklı değişiklik getiriyor – bunların tümü daha fazla ısınma ile artacak. Bunlar, ıslaklık ve kuruluk, rüzgar, kar ve buz, kıyı alanları ve okyanuslardaki değişiklikleri içerir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL