Yeni araştırmalar, Himalaya buzullarının hızla erimesinin Asya’daki milyonlarca insanın su kaynağını tehdit ettiği konusunda uyarıyor. Son yıllarda Himalaya buzullarının, 400-700 yıl önceki son büyük buzul genişlemesinden bu yana ortalamadan..
Yeni araştırmalar, Himalaya buzullarının hızla erimesinin Asya’daki milyonlarca insanın su kaynağını tehdit ettiği konusunda uyarıyor.
Son yıllarda Himalaya buzullarının, 400-700 yıl önceki son büyük buzul genişlemesinden bu yana ortalamadan on kat daha hızlı buz kaybettiği sonucuna varıyor.
Çalışma ayrıca, Himalaya buzullarının dünyanın diğer bölgelerindeki buzullardan çok daha hızlı küçüldüğünü ortaya koyuyor. Araştırmacıların “olağanüstü” olarak tanımladığı bir kayıp oranı olarak değerlendiriliyor.
Küçük Buz Devri sırasında 14.798 Himalaya buzulunun boyut ve buz yüzeylerinin yeniden yapılandırılması yapıldı. 28.000 km’lik bir zirveye inceleme yapan araştırmacılar; bugün buzullar kendi alanının yüzde 40 civarında kaydedilen hesaplamalara göre yaklaşık 19.600 km olduğunu belirttiler.
“Bulgularımız açıkça gösteriyor ki, şu anda Himalaya buzullarından, geçmişe göre ortalama orandan en az on kat daha yüksek bir oranda buz kaybı yaşanıyor. Kayıp oranındaki bu hızlanma ancak son birkaç on yılda ortaya çıktı ve insan kaynaklı iklim değişikliği ile örtüşüyor.”
Himalaya dağ silsilesi, Antarktika ve Kuzey Kutbu’ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü buzul buzuna ev sahipliği yapar ve genellikle ‘Üçüncü Kutup’ olarak adlandırılır.
Himalaya buzulları genellikle doğu bölgelerinde daha hızlı kütle kaybediyor – ana bölünmenin kuzeyindeki Doğu Nepal ve Butan’ı alıyor. Çalışma, bu varyasyonun muhtemelen dağ silsilesinin iki tarafındaki coğrafi özelliklerdeki farklılıklardan ve bunların atmosferle etkileşiminden kaynaklandığını ve bunun da farklı hava modellerine yol açtığını öne sürüyor.
Himalaya buzulları da karada sona ermek yerine, birkaç ısınma etkisi olan göllerde sona erdikleri yerde daha hızlı düşüş gösteriyor. Bu göllerin sayısı ve boyutu artmaktadır, bu nedenle kütle kaybında devam eden ivme beklenebilir. Bunun sonucunda Himalaya buzlarının hızlı erimesinden dolayı küresel sınmayı da etkilemesi bekleniyor uzmanlarda yakın zamanda Türkiye’nin bu konuda olumsuz anlamda etkileneceğini söylüyorlar dolayısıyla Elazığ da bunun gibi olayların yaşanması sürpriz olmayacak.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)