Yaşam

UZUN ÖMÜR İÇİN BİR TARİF!…

Çeşitli hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kalorileri kısıtlamanın daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşama yol açabileceğini gösterdi.   Yeni araştırmalar vücudun günlük ritimlerinin bu uzun ömür etkisinde büyük rol oynadığını..

UZUN ÖMÜR İÇİN BİR TARİF!…

Çeşitli hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kalorileri kısıtlamanın daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşama yol açabileceğini gösterdi.

 

Yeni araştırmalar vücudun günlük ritimlerinin bu uzun ömür etkisinde büyük rol oynadığını gösteriyor. Günün en aktif saatlerinde yemek yemek, kalorisi azaltılmış bir diyetle farelerin ömrünü önemli ölçüde uzattığı son yapılan araştırmalarda görülen bulgular…

Araştırmacılar, dört yıl boyunca yüzlerce fare üzerinde yaptığı çalışmada, düşük kalorili bir diyet tek başına hayvanların yaşamlarını yüzde 10 uzatmıştır. Ancak farelere diyeti yalnızca farelerin en aktif olduğu gece vakti vermek, ömrü yüzde 35 oranında uzatmıştır. Bu kombinasyon – düşük kalorili bir diyet artı bir gece yeme programı – hayvanların tipik iki yıllık ortalama ömrüne fazladan dokuz ay ekledi. İnsanlar için, benzer bir plan yemek yemeyi gündüz saatleriyle sınırlayacaktır.

Gençlik çeşmesi

Onlarca yıllık araştırma, kalori kısıtlamasının solucanlar ve sineklerden farelere, sıçanlara ve primatlara kadar değişen hayvanların ömrünü uzattığını bulmuştur. Bu deneyler kilo kaybı, gelişmiş glikoz regülasyonu, daha düşük kan basıncı ve azaltılmış inflamasyon bildirmektedir.

Zaman sorunu

Son yıllarda, alternatif günlerde oruç tutmak veya günde sadece altı ila sekiz saatlik bir süre boyunca yemek yemek gibi aralıklı oruç olarak bilinen şeye odaklanan birçok popüler diyet planının yükselişi görüldü. Kalorilerin, oruç tutmanın ve günlük aktivitelerin uzun ömür üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için bilim insanları dört yıllık kapsamlı bir deney yaptı. Ekip, tüm ömrü boyunca her farenin ne zaman ve ne kadar yediğini kontrol etmek için otomatik besleyicilere sahip yüzlerce fareyi barındırdı.

Bazı fareler istedikleri kadar yiyebilirken, diğerlerinin kalorileri yüzde 30 ila 40 oranında kısıtlandı. Kalori kısıtlı diyetlerde olanlar farklı programlarda yediler. Ekip, iki saatlik veya 12 saatlik bir süre boyunca geceleri düşük kalorili diyetle beslenen farelerin en uzun yaşadığını keşfetti.

Yaşlandıkça kalori kısıtlamasının vücudun iç saatlerini nasıl etkilediğini öğrenmenin, bilim insanlarının, insanların sağlıklı ömrünü uzatmak için yeni yollar bulmasına yardımcı olacaktır. Bu, kalori kısıtlı diyetler veya bu diyetlerin etkilerini taklit eden ilaçlar yoluyla gelebilir.

Bilim insanları, farelerden bir ders alıyor – kendi yemeğini 12 saatlik bir süre ile kısıtlıyor. Ancak, “Saatinizi artırabilecek bir ilaç bulursak, bunu laboratuvarda test edebilir ve ömrünü uzatıp uzatmadığını görebiliriz” diyorlar.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL