Yaşam

TAM BİTTİ DERKEN…MAYMUN ÇİÇEĞİ KRİZİ!!!…

 Kan ve kan ürünleri ile bulaşabiliyor. Virüsün bulaşmasından sonra 6 ile 8 gün arasında değişen bir kuluçka süresi.    Daha sonra ise 2 ile 3 gün içerisinde kendini sınırlayarak ortadan..

TAM BİTTİ DERKEN…MAYMUN ÇİÇEĞİ KRİZİ!!!…

 Kan ve kan ürünleri ile bulaşabiliyor. Virüsün bulaşmasından sonra 6 ile 8 gün arasında değişen bir kuluçka süresi. 

 

Daha sonra ise 2 ile 3 gün içerisinde kendini sınırlayarak ortadan kalkan bir durum söz konusu. Eğer sizin kronik bir hastalığınız yoksa genel itibariyle hafif seyreden bir virüs. Vücutta ateş, sırt ağrısı, eklem ağrıları ve baş ağrısı olabiliyor. Buna ek olarak halsizlik ile beraber vücutta lenf bezleri dediğimiz bezlerde şişkinlik oluyor.

Daha sonraki süreçte ise başta yüzde daha sonrasında da el içi avuç ayası, ayak tabanı gibi bölgelerde döküntüler dediğimiz cilt değişiklikleri meydana geliyor.
Döküntülerin içi sıvı dolu şekilleri de söz konusu olabiliyor. Ama belli bir süre sonra bu döküntülerde de bir iyileşme söz konusu oluyor.
Bu anlamda şunu net olarak ifade etmek gerekiyor ki; tanısı net yapılabilen, tedavi anlamında da sonuç itibariyle şikayetlerin azaltılmasına yönelik bir tedavi sürecinin olduğu, kesinlikle Covid-19 gibi bir pandemi ihtimalinin düşük olduğu söylenebilir. Ama ülkelerin bir miktar etkileneceği, küçük vakalarla seyredecek bir süreç söz konusu.
Şu an itibariyle insanları paniğe sürükleyecek bir durumun söz konusu olmadığı, eğer belirtileri olan kişiler olursa hastanelerin acil servislerine başvurarak profesyonel destek alabileceklerinin altı çiziliyor.

NEREDEN ÇIKTI BU “MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ”

Aslında yeni bir virüs değil. Maymun adını alması da 1958 yılına dayanıyor. O sırada maymunlardaki bir salgın sonrası keşfedildi. Ancak çoğunlukla maymunlardan insanlara geçmiyor. Daha küçük; sincaplar, fareler, sıçanlar gibi hayvanlardan insanlara geçişi daha sık görülüyor.

Virüsün özelliği, çiçek virüsüne benzemesi. Tabii çiçek virüsü artık dünyada yok. Aşılarla yok edildi. Ona bir miktar benziyor ama o onun kadar ölümcül veya tehlikeli değil. Aynı aileden geliyor. Genel olarak Orta ve Batı Afrika’da görülüyor. Başka virüslerde olduğu gibi çoğunlukla hayvandan insana geçişler oluyor.

YORUMLAR (2)

  1. Polat Paris diyorki:

    Yav bu kriz bitmez inanın bitmez. En iyisi mi kapatacan kapıları kan tahlili yapcan öyle alcan ülkeye. Yoksa kovit gibi yandı gülüm keten helva.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL