Yaşam

“AMANSIZ ELLİ” SOĞUKLARI GELİYOR

Meteorolojiden alınan bilgiye göre, Türkiye’de gelecek haftadan itibaren “amansız elli” soğuklarının yaşanacağı bildirildi. Halk arasında “kara kış” olarak bilinen, eskilerin “amansız elli” adını verdikleri soğuk havalara ilişkin açıklamalarda bulunuldu. Havanın..

“AMANSIZ ELLİ” SOĞUKLARI GELİYOR
Meteorolojiden alınan bilgiye göre, Türkiye’de gelecek haftadan itibaren “amansız elli” soğuklarının yaşanacağı bildirildi.

Halk arasında “kara kış” olarak bilinen, eskilerin “amansız elli” adını verdikleri soğuk havalara ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Havanın gelecek günlerde hızla soğuyacağını ve “kara kış”ın yaşanacağını belirten uzmanlar, soğuğa karşı tedbirli olunması uyarısında bulundu.

Başladığı günden itibaren şiddeti artacak olan bu havaların, adını “amansız” kelimesinden aldığına dikkati çekerek, “Amansız kelimesi mana olarak ‘aman vermez, acımasız, cana kıyıcı, hoşgörüsüz, gaddar, zalim’ olarak geçmektedir. Anlamından da anlaşılacağı üzere bu soğuklar, uzun soluklu 50 gün sürdüğü ve aman vermediği için atalarımız bu ismi vermişlerdir.” denildi.

11 Ocak’tan itibaren soğukların başlaması tahmin ediliyor. Soğukların aralıksız devam etmesi yüzünden, bu günlere ‘amansız elli’ denmiştir. 10 gün kara kışın sonunda, 31 gün zemheride, 9 gün gücüğün başında, toplam 50 gündür.

Zemheri ayı Miladi takvime göre 14 Ocak-13 Şubat’a karşılık gelirken, gücük 14 Şubat-13 Mart dönemini ifade ediyor. Bu arada “zemheri”nin kelime anlamı “kış ortası” iken “gücük” şubat ayı anlamına geliyor.

Veeee size eskilerden bir deyiş: “Gücük çıkmayacağım, mart da ben gireceğim diye dövüşüyor!”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL