Uncategorized

SEÇTİM GİTTİ

Mübarek seçim aylarına girerken, rabbimden tüm partilere ve oy verecek tüm Türk halkına akıl, fikir ve de izan vermesini niyaz ediyorum. Mübarek de nereden çıktı diyeceksiniz? Bu ülkede siyaset ve..

CEBELİ YERLİKAYA
CEBELİ YERLİKAYA

Mübarek seçim aylarına girerken, rabbimden tüm partilere ve oy verecek tüm Türk halkına akıl, fikir ve de izan vermesini niyaz ediyorum. Mübarek de nereden çıktı diyeceksiniz? Bu ülkede siyaset ve seçim kavramı o kadar kutsal ki, bu uğurda ölenleri mi dersiniz, hiç koşulsuz biat edenleri mi, kardeşi ile bile kanlı bıçaklı olanları mı, siyasi çıkarları uğruna tüm kutsalları bu kutsal uğruna mübah sayanları mı? Ne dilerseniz var.

Eee olay bu kadar kutsal olurda işin cihatçıları olmaz mı? Hem de sürüyle.

Siyasî ikballeri için ülkenin tüm ikballerini kendi ve siyasi ideolojileri için ikmal edenleri gördük seneler boyunca ve her defasında. Ülke kaynakları ganimet, seçmen ise bu yola gidilen bir sömürü aracı olarak görüldü. Din üzerinden, ideolojiler üzerinden, dil ve ırk üzerinden farklı söylemlerle ayrıştırmacı politikalar güdüldü. Toplumun hassas noktaları kaşındı bu ikbal uğruna, toplum menfaatleri hiçe sayılarak. Bu tarz siyasetlere aldanan toplum kesimleri hep kaybeden, hep aldanan oldu geçmişten günümüze. Bir tür istismar siyaseti devreye sokuldu her seçim döneminde. Tuttu mu, tuttu evet? Seçmen her seferinde hapı yuttu. Siyasetçinin biri ne demişti bir konuşmasında, ”Bu şekilde giderse, bir gün dövülecek diz bile bulamayacaksınız.”

Her seçim sonrası yanlış seçimlerin kurbanı oldu seçmen ve toplum. Her defasında dizini dövdü büyük bir pişmanlık içinde.

Oysa seçimi yapan, toplumun  kendisi değil miydi? O halde bu pişmanlık neyin nesiydi?

Bu sonucun tekrarında birçok faktör etkendi. Bunları, toplumun eğitimden, bilgiden, bilimden ve kültürden uzak ve yoksun olma hali olarak izah edebiliriz. Bilinçsiz bir seçimin bilinir sonuçlarını yaşadı kısacası toplum. Siyaset, toplum idealini değil, kendi ideolojilerini tatbik edecek siyasi figürler sundu hep toplum önüne. Seçmen de kendisine dayatılan bu durumu hiç koşulsuz kabul edip, siyasetin tam da istediği  kişiliklere oy verdi. Kazanan hep siyaset oldu, kaybeden ise seçmen ve toplum.

Ülke genelinde olduğu gibi Elazığ gündeminde de seçime günler kala Milletvekili adayı listelerinin açıklanmasıyla ortalık toz duman. Son yılların belki de yüzyılın en önemli, en kritik seçimlerinden biri olacak bu seçimde hesaplar alt üst. Listeye hak edip alınanlardan çok hak edip alınmayanlar da bir hayli çoğunlukta. Adamı olanın, iyi kulis yapanın, para basanın listeleri garantilediği bir siyasi ortamda kaliteli ve liyakatli adayların kendine yer bulmalarını ummak saflık olur. Parti yöneticilerinin tepeden inme bir anlayışla aday belirleme stratejileri, en başta iktidar partisi olmak üzere birçok  partiyi bu seçimde hayal kırıklığına uğratacak. Yanlış aday seçimleri tüm hesapları alt üst edecek. Bu seçimle birlikte tüm partiler şapkayı önüne koyup, kartları yeniden karmak zorunda kalacaklar. Kimileri atı alıp Üsküdarı geçerken, kimileri başını ve dizini dövmekle yetinecekler. Siyasî partiler kadar seçmenin de artık liyakate, doğru adaylara, bilime, ilime, bilgiye ve değişen dünya şartlarına ayak uydurabilen doğru aday profillerine şans vermesi gerekiyor. Yoksa geçmişte olduğu gibi, tarih bazı partileri amblem partisi haline getirmekle kalmayacak, onlarla birlikte  parlayan yıldızları da birer birer söndürecektir. Süni listelerde kendilerine yer bulamayan aday adayları ise birer ikişer bağımsız adaylıklarını ilan ederek, öyle kolay lokma olmadıklarını, pes etmeyeceklerini, tüm haksızlıklara ve de parti içi ayak oyunlarına  boyun eğmeyip,  son çare olarak haklarını sandıkta arama yolunu tercih ettiler. Seçmenin tercihlerini ve iradesini yok sayan bu anlayış elbet bir karşılık bulacaktır sandıkta. Hak eden tüm adaylara şimdiden muvaffakiyetler diliyorum. Bu seçimde hem Elazığ hem de Türkiye genelinde bol sürprizle karşılaşacağımız  kesin. Toplum çıkarlarını ve önceliklerini göz ardı eden her türlü siyasi anlayış, siyaset çöplüğünde şimdiden kendisine yer beğensin. Ben seçtim, ben aday gösterdim, oldu bitti anlayışı ile bu iş yürümez. Duvara toslayacaksınız haberiniz olsun.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL