Dünya

IEA: ŞEHİRLER NET SIFIR EMİSYONLU BİR GELECEĞİN ANAHTARI OLABİLİR

IEA’ya göre akıllı sokak lambaları, kendi kendini soğutan binalar ve akıllı elektrikli araç şarj cihazları gibi şehir düzeyinde yapılacak yatırımlarla emisyonlar azaltılabilir ve kapsayıcı bir temiz enerji dönüşümü sağlanabilir.  ..

IEA: ŞEHİRLER NET SIFIR EMİSYONLU BİR GELECEĞİN ANAHTARI OLABİLİR

IEA’ya göre akıllı sokak lambaları, kendi kendini soğutan binalar ve akıllı elektrikli araç şarj cihazları gibi şehir düzeyinde yapılacak yatırımlarla emisyonlar azaltılabilir ve kapsayıcı bir temiz enerji dönüşümü sağlanabilir.

 

 

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre şehirler temiz, düşük karbonlu, esnek ve kapsayıcı enerji sistemlerine yönelik ilerlemeyi hızlandırmak için merkezi bir rol oynayabilir.

IEA tarafından hazırlanan “Net Sıfır Bir Gelecek için Şehirleri Güçlendirmek” başlıklı rapora göre, şehir planlamasını optimize etmek, hizmetleri iyileştirmek ve erişimi genişleterek büyük fırsatlar yakalamak mümkün.

Kırk ülkede, 100 şehirde yapılan vaka çalışmaları, verimli ve akıllı enerji sistemlerinden tam olarak yararlanmasına yardımcı olabilecek çok çeşitli fırsat ve çözümlerin olduğunu gösteriyor.

Artan kentleşme eğilimleriyle birlikte kentlerin merkezi rolünün de artmaya devam edeceğini belirten uzmanlara göre, “Bugün şehirler, dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasını, ekonomik üretimin yüzde 80’ini, küresel enerji tüketiminin üçte ikisini ve yıllık küresel karbon emisyonlarının yüzde 70’inden fazlasını oluşturuyor.”

2050 yılına kadar, dünya nüfusunun yüzde 70’inden fazlasının şehirlerde yaşayacağı belirtilen IEA raporuna göre bu durum, kentsel enerji altyapısı için muazzam bir talep artışına neden olacak.

IEA’ya göre akıllı sokak lambalarından, kendi kendini soğutan binalara ve akıllı elektrikli araç şarj cihazlarına kadar şehir düzeyinde yapılacak yatırımlarla emisyonlar azaltılabilir ve kapsayıcı bir temiz enerji dönüşümü sağlanabilir.

2024 yılına kadar, tahmini 83 milyar cihaz ve sensörle enerji tüketimi, hava kalitesi ve trafik modelleri gibi çok çeşitli konularda büyük ve çeşitli veri kümeleri oluşturulabilir.

Yeni nesil enerji sistemleri, enerji tüketimini azaltmak, şebeke istikrarını iyileştirmek ve şehir hizmetlerini daha iyi yönetmek için bu bağlantılı binalardan, cihazlardan ve ulaşım sistemlerinden gelen verilerden yararlanabilir.

“Sokak lambaları belediye elektrik bütçelerinin yüzde 65’ini oluşturabiliyor”

Küresel olarak sokak aydınlatmasında tüketilen elektrik, Almanya’nın toplam yıllık elektrik tüketimine eşdeğer ve belediye elektrik bütçelerinin yüzde 65’ini oluşturabiliyor.

Dünyadaki 320 milyon sokak aydınlatma direğinin yalnızca yüzde 3’ü akıllı hale getirilmiş durumda.

Akıllı sokak lambalarının aynı zamanda trafiği, yaya geçitlerini, gürültü ve hava kirliliğini de izleyebileceğini belirten IEA, lambaların elektrikli araç şarj cihazları ve cep telefonu altyapısını da bünyesinde barındırabileceğine işaret ediyor.

Hindistan, Ulusal Sokak Aydınlatma Programı kapsamında, 10 milyon akıllı LED sokak lambası sayesinde enerji talebini 1000 MW’tan fazla azalttı.

İtalya’da Enel X tarafından geliştirilen bir uygulama, vatandaşların akıllı telefonlarını kullanarak sokak aydınlatma arızalarını bildirmelerini sağlıyor.

Jakarta’nın Akıllı Şehir Girişimi ile de, trafiği ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için daha güvenilir, güvenli ve uygun fiyatlı bir hızlı otobüs toplu taşıma sistemi planlandı.

Kanada’da ise artık elektrikli araçları şarj etmek için elektrik prizlerine sahip konutlar inşa ediliyor.

Covid-19 pandemisi sonrası ekonomiler toparlanmaya başlarken, CO2 emisyonlarının da hızla toparlandığına dikkat çeken IEA,

“2021’de CO2’deki artış, tarihin en büyük ikinci artışı olabilir. Şehirler emisyonları azaltmak, enerji verimliliğini artırmak ve hepimiz için daha temiz bir gelecek sağlamak için yeni enerji ortamına dönüştürülebilir. ” diyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL