Türkiye

Sendikacılık anlayışına hızla giriş yapan Hürriyetçi Eğitim Sen, son zamanlarda ulusal basında adı sıkça duyulur oldu. Biz de Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ile röportaj yaptık. Bize, sendikanın..

Sendikacılık anlayışına hızla giriş yapan Hürriyetçi Eğitim Sen, son zamanlarda ulusal basında adı sıkça duyulur oldu. Biz de Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ile röportaj yaptık. Bize, sendikanın vizyonunu, misyonunu, eğitim camiasında yaşanan sorunları ve çözümleri hakkında açıklamalarda bulundu.

 

“SENDİKAMIZ SİYASİ TAHAKKÜMÜ REDDEDER”

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, “13 Aralık 2021 tarihinde kuruluş dilekçesini Ankara Valiliği’ne vermiş ve Çalışma Bakanlığı’nın verdiği faaliyet belgesiyle 4 Ocak 2022 de “Fikri Hür Vicdanı Hür İrfanı Hür Eğitim Çalışanlarının Adresi” mottosuyla faaliyetlerine başlamıştır.

Geçmiş sendikal deneyimlerimiz, ülkemizde sendikal örgütlenme önündeki en büyük engelin siyasetle seviyesi ayarlanamayan ilişki olduğunu bizlere öğretmiştir. Bu nedenle Hürriyetçi Eğitim Sen sendikal alanda siyasi tahakkümü reddeder. Kendisini siyasal bir renge bürümez. Üyelerinin siyasi fikrine karışmaz. Ülkemizin ve milletimizin milli ve manevi değerlerine saygılı, bu değerlere saldırı olduğunda karşılık veren bir sendikal harekettir.

Sendikamız eğitim çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumayı geliştirmeyi, anayasada ifadesini bulan Türk milliyetçiliği fikrinin eğitim politikalarında hâkim olması için çalışmayı, tarih, kültür, yer altı, yer üstü kaynakları ile doğal varlıklarının korunması için çalışmalar yapmayı çağdaş uygarlık düzeyine ulaşılması yolunda Türk millî eğitim sisteminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde görüş ve önerilerde bulunmayı amaç edinmiştir” dedi.

“SENDİKAMIZ, SON YİRMİ YILDA KURULDUĞU İLK YILDA EN HIZLI BÜYÜYEN SENDİKADIR”

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, “Faaliyete başladığı günden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversite çalışanları için net ve kararlı mücadelesi sayesinde eğitim çalışanlarının büyük teveccühünü kazanmış ve bir yılda 20 bin üyeye ulaşmıştır. 79 ilde örgütlenmesini tamamlamış ayrıca 21 şube kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Son yirmi yılda, kurulduğu ilk yılda en hızlı büyüyen sendika unvanına sahiptir.

Bir yıl içinde, 2 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı kapılarına dayandığımız eylem, 2 Kasım 2022 de ülke genelinde yaptığımız İş bırakma eylemi, illerde meydanlarda 164 basın açıklamasıyla eylemci sendika özelliğini de somut olarak ortaya koymuştur.

Eğitim Çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumak için Danıştay ve yerel mahkemelerde çok sayıda dava açmıştır. Bu davaların en önemlileri maaşlara yapılan %2,5 eksik ödemenin artışı ve Kariyer Basamakları Sınav yönetmeliğinin bazı hükümlerinin iptali davalarıdır.

Siyaset ve siyasetçi ile mesafesini ayarlayamayan sendikaların, enflasyon karşısında kamu çalışanını mağdur ettiğinin, demokrasiyi rafa kaldırdığının, ancak talimatla tebrik ya da kınama yapabildiğinin farkındayız ve sözüm ona bu sendikacılık anlayışının içinde hiçbir zaman yer almayacağımız.

Hürriyetçi Eğitim Sen’in sendikal alana hızlı girişi birçok sendikayı rahatsız etmiş ve kuruluşundan itibaren iftiralara maruz kalmıştır. Bu iftiraların tamamı mahkemelere taşınmış ve iftira sahipleri hâkim önünde iddialarını tekrarlayamamıştır. Halen yüzden fazla ceza ve tazminat davası devam etmektedir.  İftira atanların kamuoyunda herhangi bir itibarları olmadığı görülmektedir Çünkü Hürriyetçi Eğitim Sen hız kesmeden büyümeye devam etmektedir.

Son olarak TBMM tarafından sendikalara %2 baraj içeren kanun çıkarılmıştır. Kanunu Türkiye Kamu-Sen ve Memur Sen yöneticileri TBMM de savunmuştur. Amacı Hürriyetçi Eğitim Sen’in büyümesini yavaşlatmak olan bu kanunu düzenlemesi sonrası üç binden fazla eğitim çalışanı sendikamıza üye olmuştur. 15 Mayıs 2022’de Hürriyetçi Eğitim Sen %2 sendikal baraj olan 25.150 üye sayısı geçecek ve bu engeli de aşacaktır” ifadelerinde bulundu.

“LİYAKATİN DEVLET KADROLARINDA HAKİM ATAMA ŞEKLİ OLMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Hürriyetçi Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, “Liyakat, kamu kurumlarında hizmet sunacak personelin; göreve alınmada, ilerlemede, yükselmede, yer değişikliğinde, görevden alma ve uzaklaştırmada, tüm şartlarda ehliyet çerçevesinde davranma ilkesidir.

Hızla gelişen ve değişen dünyada gelişmiş ülkelerin taviz vermediği, geri kalmış veya bizim gibi gelişme çabasında olan ülkelerde ise hakkıyla uygulan(a)mayan ilkedir liyakat. Ülkemizin kamu kurumları itibari ile durum değerlendirmesi yaptığımızda liyakatin umursanmadığı açıktır. Koskoca bakanlıklar hamili kartla görevlendirilen veya başarısız olan ancak sürekli aynı kişilerin farklı birimlerde görev aldığı bir sarmala mahkûm edilmiştir. Bu ülkenin kaderi ile benim adamım olsun da nasıl olursa olsun mantığıyla oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Liyakatin devlet kadrolarında hakim atama şekli olması için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

Sendikamız Eğitim çalışanları için cümle kurmaya, kamuoyu oluşturmaya, siyaset kurumuna baskı yapmak üzere, kitlesel basın açıklamaları ve iş bırakma eylemleri yapmaya devam edecektir” açıklamalarında bulundu.

LEVENT KURUOĞLU KİMDİR?

1976 yılında Samsun’da doğdu. Ondokuzmayıs Üniversitesi Amasya Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında Samsun’da Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak göreve başladı. 2006 yılında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisansını tamamladı. Halen Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Doktora yapmaktadır. Kuruoğlu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

2003-2021 yılları arasında sendikal hareket içinde birçok kademede görev yaptı. Birçok sivil toplum örgütünde yönetici olarak görev aldı. 2021 yılında hür eğitim çalışanlarıyla birlikte Hürriyetçi Eğitim Sen’i kurdular. Sendikanın kurucu Genel Başkanı oldu. 28-29 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleşen 1. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanlığa tekrar seçildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL