Yeni bir çalışma, küresel olarak mevcut plastik emisyon oranlarının tersine çeviremeyeceğimiz etkileri tetikleyebileceğini savunuyor. Plastik, gezegenin her yerinde bulunur, çöller ve dağ zirvelerinden derin okyanuslara ve Arktik karlarına..
Yeni bir çalışma, küresel olarak mevcut plastik emisyon oranlarının tersine çeviremeyeceğimiz etkileri tetikleyebileceğini savunuyor.
Plastik, gezegenin her yerinde bulunur, çöller ve dağ zirvelerinden derin okyanuslara ve Arktik karlarına kadar. 2016 itibariyle, dünyadaki göllere, nehirlere ve okyanuslara yönelik küresel plastik emisyon tahminleri yılda 9 ila 23 milyon metrik ton arasında değişmekte olup, benzer bir miktar her yıl karaya yayılmaktadır. Her zamanki gibi iş senaryoları uygulanırsa, bu tahminlerin 2025 yılına kadar neredeyse iki katına çıkması bekleniyor.
Bazı araştırmacılar, “Plastik toplumumuza derinden yerleşmiş durumda ve her yerde, hatta atık işleme altyapısı iyi olan ülkelerde bile çevreye sızıyor” diyor. Bilim adamları ve halk arasında plastik kirliliği konusundaki farkındalık son yıllarda önemli ölçüde artmasına rağmen emisyonların yükselme eğiliminde olduğunu söylüyor.
Kimilerine göre de,bu farklılık şaşırtıcı değil, çünkü plastik kirliliği sadece çevresel bir sorun değil, aynı zamanda “politik ve ekonomik” bir sorundur. Geri dönüşüm ve temizleme teknolojileri gibi şu anda sunulan çözümlerin yeterli olmadığına ve sorunu kökünden çözmemiz gerektiğine inanıyor.
“Dünya, geri dönüşüm ve plastiği çevreden uzaklaştırmak için teknolojik çözümleri teşvik ediyor. Tüketiciler olarak, plastik çöplerimizi düzgün bir şekilde ayırdığımızda hepsinin sihirli bir şekilde geri dönüştürüleceğine inanıyoruz. Teknolojik olarak, plastiğin geri dönüşümünün birçok sınırlaması var ve ülkeler iyi altyapılara sahip olanlar plastik atıklarını daha kötü tesislere sahip ülkelere ihraç ediyor.Salımları azaltmak, geri dönüştürülmüş plastiğin değerini artırmak için işlenmemiş plastik üretimini sınırlamak ve daha iyi bir ülkeye olmadıkça plastik atık ihracatını yasaklamak gibi sert eylemler gerektiriyor. Geri dönüşüm” diyor bilim uzmanları…
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)