Baklagil Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırmak Amacıyla “Baklagil Ekiyorum, Toprağımı ve Soframı Zenginleştiriyorum” Projesi Kapsamında Tohumluk Kura Çekimi Elazığ Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü’nde Yapıldı. Nohut ve kuru fasulye Tohumluk kura..
Baklagil Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırmak Amacıyla “Baklagil Ekiyorum, Toprağımı ve Soframı Zenginleştiriyorum” Projesi Kapsamında Tohumluk Kura Çekimi Elazığ Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü’nde Yapıldı.
Nohut ve kuru fasulye Tohumluk kura çekimine; Tarım ve Orman İl Müdürü ALİ Kılıç, İl Müd. Yardımcıları, Şube Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, STK Başkanları, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Yemeklik tane baklagiller önemli protein kaynağı olmaları sebebiyle özellikle gelişmekte olan ülkeler için ayrıcalıklı yere sahiptirler. Beslenme sorununun çözümünde ve beslenmedeki protein açığının giderilmesinde etkin ve ekonomik ürün grubunu oluşturmaktadırlar. Yemeklik baklagillerin insan beslenmesinde kullanılmasının yanında tane ve sapları hayvan beslenmesinde de kullanılmaktadır. Bu bitkilerin sap ve samanında düşük selüloz vardır. Hayvan beslenmesinde büyük yeri olan tahıl saplarının iki katı ham protein içerirler.Besin değerleri bakımından zengin oldukları gibi yetiştirildikleri toprağa da olumlu etkilerde bulunmaları, havanın serbest azotunu köklerinde ortak yasayan bakteriler vasıtasıyla toprağa bağlama özellikleri, çevrecilik ve sürdürülebilir tarımın popülaritesinin arttığı günümüzde bu bitkilerin önemini daha da artırmaktadır. Baklagillerin ekim nöbetinde yer alması, azotlu ticari gübrelerin kullanımını azaltacağından ekonomik anlamda, toprak ve yeraltı suyu kirliliğini azaltacağından çevre kirliliğinin önlenmesinde de katkı sağlayacaktır. Yemeklik baklagillerin ekildikleri toprağı organik maddece zenginleştirmeleri yanında, toprağın ısınma, havalanma ve su tutma kapasitesini artırmaları ekim nöbetine giren bitkiler için avantaj oluşturmaktadır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)