Elazığ Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cebrail Karlıdağ ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Bize, esnafların sorunlarıyla ilgili bilgi verdi. “1965 YILINDA YAPILAN MEVCUT SANAYİ SİTESİ DÖKÜLÜYOR” Elazığ Sanayi Sitesi..
Elazığ Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cebrail Karlıdağ ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Bize, esnafların sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.
“1965 YILINDA YAPILAN MEVCUT SANAYİ SİTESİ DÖKÜLÜYOR”
Elazığ Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cebrail Karlıdağ,” Sanayi sitesinin çok büyük sorunları var. 1965 yılında temeli atılan bu sanayi sitesinin, ilk etabı 1976’da, ikinci etap 1984’de, üçüncü etap ise 1992 yılında göçtü. Hep böyle aralıklı yapıldı sanayi sitemiz. O zaman diyelim Elazığ’ın nüfusu 100 bin şimdi olmuş 500-600 bin civarında… Öyle olmuş ki, bir dükkan 4 dükkana bölünmüş bir durumda. Sonra yollarımız dar, araba park yerimiz yok. Bütün meslek dalları iç içe girmiş bir vaziyette. Eskisi böyle değildi. Allah rahmet etsin başkanımız vardı, İbrahim Baykendi. Onun zamanında sanayide kimse derisinden deprenemezdi, ondan sonra keşmekeşlik aldı başını yürüdü…” ifadelerini kullandı.
“ŞEHRİN GÜNEYİ, DOĞUYU BATIYA BAĞLAYAN BİR KÖPRÜDÜR”
Batıdan gelen araçların doğuya giderken Güney Çevre Yolu’nu kullanacakları ve böylelikle esnafın da iş yapacağını vurgulayan Karlıdağ, “Biz yeni sanayi sitesini Güney Çevre Yolu’nun civarında istiyoruz. Oralarda olursa bizim güneyden doğuyu, batıya bağlayan bir köprümüz var, yani bu bizim çevre yolu dediğimiz yer, en azından İstanbul’dan, Ankara dan, İzmir’den gelen Muş’a, Van’a, Batman’a ve Diyarbakır’a giden arabalar o güzergahtan geçecek. O güzergahtan geçen arabaların bize illaki faydası olacak. Yük getiren ya da arabası arızalanan olsun, Güney Çevre Yolu’na yakın yerde olduğun zaman hem esnafın hem de taşıt sahiplerinin faydasına olur. Esnafın da faydasına olur, çünkü çevre yoluna yakın. Esnafların talebi bu… Sanayi sitesindeki istişare yaptığımız tüm esnaflar, “Başkanım olursa güney çevre yolunda olsun” dediler. Biz de sayın vekilimiz, sayın belediye başkanımız ve il başkanımızla istişare yaptık, “Bir komisyon kurun gelin, oralarda yer varsa size yardımcı oluruz” diyerek, bize söz verdiler nasip olursa tekrar bir araya geleceğiz, hayırlısı bakalım, şimdilik bekliyoruz” dedi.
“ESNAFLARIMIZ DAHA MODERN DÜKKANLARDA ÇALIŞSIN”
Şimdiki yerlerinin çok sıkıntılı bir yer olduğundan bahseden Karlıdağ, “Eğer Güney Çevre Yolu’nda bir sanayi sitesi olursa, esnaf daha huzurlu daha rahat bir yerde çalışmış olur. Şöyle ki; araban 20 metrekare, ama sen 5 metrekare dükkanda çalışıyorsun. Bunun karı var, güneşi var, yağmuru var… Ama orada güzel ve modern bir dükkan olursa, çalışma sitilin de güzel olur iş yapma becerin de daha güzel olur, daha güzel işler çıkar. Burası 1965’e göre plan proje yapılmış. Şimdi bu planın projenin dışına çıkmak lazım, daha güzel tertipli düzenli plan olması lazım. Biz daha önceki bakana sunmuştuk. 4 dükkan arkalı önlü, 2 ön 2 arka… Yan tarafları yol, önü yol, arkası yol. Ana yollar 40 metre, ara arterler 15 metre olmak şartıyla bir proje sunmuştuk kendilerine. Onlar bize, “Ancak bu projeyi siz çizdirirsiniz” demişlerdi. Biz çizdik mi, örneğin; bir dükkan 200 bin liraya mal oluyorsa, bin lira da dükkan başı proje parası versin, bu çok maddiyat getirmez. Onu siz karşılarsanız sorun yok, rahat eder esnaf dedi. Bizim dükkan açtığımız dönemde kamyon altı tekerdi. Bugün 40 ayağı var, 13- 60 dorse var, 5 de çekicisi geliyor 20 metreyi buluyor. Tabi ki yollar ona göre olacak. 65 yılına göre çizilen projeler esnafın rahat edeceği projeler değil. Esnafın rahat edebilmesi için meslek dallarının ayrı ayrı olması lazım. Zaten Mobilyacılar Sitesi, Tamirciler Sitesi, Makasçılar Sitesi, Elektrikçiler Sitesi, Demir Doğramacılar Sitesi, Oto Onarımcılar Sitesi olarak hepsinin ayrı bölümlere bölünmesi lazım. Projeler de öyledir zaten…” dedi.
“BİZE VERİLEN 85 HEKTAR YER, DEPREM OLUNCA KONUTA ÇEVRİLDİ”
Deprem olduktan sonra konuta çevrilen yerlerinin kendilerine başka bir yerden verilmesini talep ettiklerini söyleyen Karlıdağ, “Eski Sanayi Bakanı Faruk Özlü Bey döneminde bize 85 hektar yer vermişti, deprem oldu. Depremde sayın bakanlar geldiler, TOKİ alanını konut alanına çevirdiler, orayı münasip görmüşler. Ama bize diyebilirlerdi 500 metre ilerde bir yerimiz var veya bizimle istişare de yapabilirlerdi. 1044 üyemiz var yani burası önceden sanayi alanı ilan edilmişse burayı TOKİ konut alanın etmesi de!… Aslında bilmiyorum yani, biz devletine saygılı kişileriz, yani 150 –200 tane adamı alıp da bakanın karşısına çıksaydık, belki bu olmayabilirdi! Ama biz devletimize saygılıyız devlet ne derse!… İnşallah bize telafi ederler o yerlerini bize güzel bir yer verirlerse memnun oluruz” açıklamalarında bulundu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)