Uncategorized

BATI TEKNOLOJİYİ ERKEN BULDU

1776 yılında Adam Smith “Ulusların Zenginliği” kitabıyla yeni dünya düzenini anlattı. Serbest ticaret girişimi, özel mülkiyet, devletin müdahale etmemesi gibi kavramlar artık herkesin diline pelesenk oldu. Küçük burjuvazinin gelişmesi ve..

1776 yılında Adam Smith “Ulusların Zenginliği” kitabıyla yeni dünya düzenini anlattı. Serbest ticaret girişimi, özel mülkiyet, devletin müdahale etmemesi gibi kavramlar artık herkesin diline pelesenk oldu. Küçük burjuvazinin gelişmesi ve orta sınıfın zenginleşmeye başlaması için kapitalizm itici kuvvet oldu. Orta sınıfın zenginleşmesi sürecine paralel olarak kapital birikimi oluşmaya başladı. Böylece yeni yatırım alanları aranmaya başlandı. Batı’da hızla ”finans-iletişim-hız” kavramlarıyla birlikte, yeni bir yönetici sınıf oluştu. 1770 yılında Londra, 1790 yılında da New York borsası açıldı.

Bu arada taşımacılıkta ve teknolojide oluşan gelişmeler toplumda belli kitleler için hatırı sayılır zenginlikler meydana getirdi.

Alman Luther vasıtasıyla oluşturulan Protestanlık; Avrupa’da çalışma, kazanma ve nasıl olursa olsun başarma düşüncesini geliştirdi.

Sanayi devriminin en önemli gelişmelerinden birisi muhakkak ki buharlı makinenin bulunuşudur. 1763’de James Watt, İskoçya’da buharla çalışan makineyi buldu. Bu makinenin gelişmiş biçimi, makine çağının belki endüstri döneminin gerçek başlangıç noktasını oluşturur. Çünkü buharlı makinenin bulunmasından sonra uzaklık ve hız kavramları değişecek, bu değişiklik dünyada yeni bir düşünme biçimi ortaya çıkaracaktır.

1764 yılında çıkrık makinası, ardından eğirme katırı ve dokuma tezgahı tekstilde İngiltere’yi dünyanın önüne geçirdi. İngiltere tekstil sanayisi için gerekli olan pamuğu Mısır’da buldu ve çok uzun süre burayı bir nevi koloni olarak kullandı.

Abraham Derby (1678-1717) tarafından dökme demirin bulunması, inşaatlarda yeni bir çığır açtı. Artık ağaç kolonların saltanatı sarsılmıştı. Ardından çelik ve pirinç elde edilince, o güne kadar ağaç ve toprak olan mutfak gereçleri tarihe karışmaya başladı.

1807’de Robert Fulton adındaki Amerikalı, buharlı makineyi gemilere uyguladı. 1840’da ilk düzenli okyanus ötesi buharlı gemi seferleri başladı. Denizler artık eskisi kadar tehlikeli ve bilinmez olmayacaktı.

1812 tarihinde buharlı makine, ilk defa lokomotiflerde kullanılmaya başlandı. İnsan ve diğer varlıkların taşınması artık kolay bir hale geldi.

Samuel Morse (1791-1872), 1844 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk ticaret amaçlı telgraf servisini hizmete soktu. Tabi bu alanda elektromıknatıs, teller üzerinde elektriğin gönderilmesi aşamaları oldukça önemlidir. I844 yılında telgraf bulununca iletişim oldukça önem kazandı. Osmanlı telgrafı üç yıl sonra 1847 yılında Abdülmecid döneminde ülkeye taşıdı.

1876’da Alexander Graham Bell telefonu buldu.

Tarım teknolojisinde önemli gelişmeler sağlandı. Almanya bu alandaki gelişmelere öncülük etti. Almanlar pancardan şeker çıkarma tekniğini buldu. Bir başka Alman kimyager suni gübreyi yaptı. 1834’de bir Amerikalı mühendis bir biçerdöver icat etti. 1870 lerden sonra konserve yiyecek imalatı hızlı bir biçimde arttı.

1830–1860 arasında İngiltere’de daha etkili maden tasfiye yöntemlerinin geliştirilmesine paralel olarak kömür üretimi hızla arttı. Çünkü yüksek demir ve çelik talebi bu yöntemler sayesinde kolayca karşılanabiliyordu. Günümüzde AB olarak isimlendirilen Avrupa Birliği, İngiltere’nin öncülüğünde kömür esaslı AET, Avrupa Ekonomik Teşkilatı olarak gündeme taşınmıştı.

Kağıt, M.Ö. 3.000 yıllarında Çin ve Mısır’da kullanılmaya başladı. Daha sonra çivi yazısı sembolüyle meşhur Sümerler kağıdı kullandılar.

Alman Gutenberg 1450 yılında hareketli harflerle matbaayı makineleştirdi. 1501 yılından sonra ise yaygınlaşmaya başladı.

Vakum fiziğinin kurucusu Alman Otto Van Guericke (1602-1686) 1672 yılında statik elektrik makinesini buldu. Bu aynı zamanda ilk jeneratör kullanımı anlamına da geliyordu.

Edison’un 1879 yılında ampulü bulması oldukça önem taşıyor. Aksi halde günlük çalışma hiçbir zaman 12 saati geçmeyecekti.

Telefon: 10 Mart 1876 yılında Alexander Graham Bell yan odada bulunan asistanı Thomas Watson’a; “Bay Watson, buraya gelin. Sizi görmek istiyorum.” cümlesi telefonu icat ettiğinde, telefonda kullandığı ilk cümlesi oldu.

Otomobil: Önemli bir teknolojik buluş olan otomobilin tarihi 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlar.

Uçak, Roket.

İnternet: Telefondan sonra en geniş etki bırakan buluş internettir.

Bütün bu hızlı gelişimine rağmen, internet ile ilgili gelişmelerin sonuna geldiği anlaşılmamalıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

methpedia.org plantingdandelions.com https://oncoswisscenter.com/ https://gpszakamion.com/ munich business
https://man1tabalong.sch.id/vendor/ https://man1tabalong.sch.id/img/

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL