ABD merkezli Pittsburgh Üniversitesi’nden bilim insanları, Alzheimer’ı teşhis eden kan testi geliştirdi. Araştırmalar, Alzheimer tohumlarının yıllar, hatta on yıllar önce, tanıyı mümkün kılan bilişsel bozuklukların ortaya çıkmasından çok önce..
ABD merkezli Pittsburgh Üniversitesi’nden bilim insanları, Alzheimer’ı teşhis eden kan testi geliştirdi.
Araştırmalar, Alzheimer tohumlarının yıllar, hatta on yıllar önce, tanıyı mümkün kılan bilişsel bozuklukların ortaya çıkmasından çok önce ekildiğini göstermiştir. Bu tohumlar, yanlış katlanan ve bir araya kümelenen, oligomer adı verilen küçük kümeler oluşturan amiloid beta proteinleridir. Zamanla, bilim adamlarının hala anlamaya çalıştıkları bir süreçle, amiloid betanın bu “toksik” oligomerlerinin Alzheimer hastalığına dönüştüğü düşünülüyor.
Alzheimer’ı teşhis eden mevcut tanı yöntemlerinin pahalı, zaman alan ve zahmetli olmasından yola çıkan bilim insanları, Alzheimer hastalığına özgü ‘beyin kaynaklı tau’ proteini tespit edecek antikor bazlı bir kan testi üzerinde çalışmaya başladı. Alzheimer hastalığının çeşitli evrelerinde olan 600 hasta üzerinde denenen kan testi sonuçları, geleneksel tanı yöntemlerinden elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)