Çoğu organizma gibi insanlar da sürekli olarak değişen daha soğuk veya daha yüksek sıcaklıklara maruz kalırlar. Bu çevresel varyasyonlar çarpıcı metabolik etkilere neden olur ve sürekli uyarlamalar gerektirir. Bu uyarlamalardan bazıları sağlık..
Çoğu organizma gibi insanlar da sürekli olarak değişen daha soğuk veya daha yüksek sıcaklıklara maruz kalırlar. Bu çevresel varyasyonlar çarpıcı metabolik etkilere neden olur ve sürekli uyarlamalar gerektirir. Bu uyarlamalardan bazıları sağlık üzerinde belirli faydalı etkiler sağlarken, tüm vücut bağlamında soğuk ve sıcaklığın çeşitli organlar üzerindeki etkisi bilinmiyordu.
Söz konusu genel biyolojik mekanizmayı anlamak için, farelerde çeşitli organlarda eş zamanlı olarak gen ifadesindeki değişiklikleri analiz etti. Tüm organların, her biri kendi özel modülasyonunu gösteren sıcaklık değişikliklerine güçlü tepki verdiğini keşfettiler. Araştırmayı ve potansiyel terapötik uygulamaları teşvik etmek için bilim adamları, binlerce gen ekspresyon profiline ücretsiz olarak erişilebildiği web tabanlı bir uygulama oluşturdular.
Sıcaklık, canlıların maruz kaldığı ana çevresel faktörlerden biridir. Soğuğa veya sıcağa maruz kalmanın metabolizma ve sağlık üzerinde çarpıcı etkileri vardır ve sıcaklığın insan sağlığı üzerindeki etkisi, belirli hastalıkların görülme sıklığının coğrafi dağılımından da anlaşılmaktadır. Ancak, daha soğuk veya daha sıcak bir ortamda yaşamak, bazı dokuların fizyolojik tepkisinin ötesinde, tüm vücuttaki biyolojik değişikliklere katkıda bulunur?
“Artık soğuğa maruz kalmanın artan termojenez nedeniyle kilo kaybını desteklediğini ve multipl skleroz semptomlarını hafiflettiğini biliyoruz, sıcaklığa maruz kalmanın ise osteoporoz gibi yaşa bağlı belirli hastalıklar üzerinde koruyucu etkileri var. Aslında, önceki sonuçlarımız, sıcaklık değişikliklerinin çeşitli organlar ve hastalıklar üzerindeki bağlama bağlı etkilerine işaret ediyor, ancak organizmanın genel adaptasyonunun bütünleştirici bir şekilde ele alınması gerekiyor.”
Tüm organlar farklı tepki verir
Bu amaca yönelik olarak, bilim adamları, bir sıcaklığa maruz kalan üç fare grubunun on bir organındaki (tüm yağ (yağ) dokuları, kas, karaciğer, beyin, hipotalamus, ileum, omurilik, dalak ve kemik iliği) gen ekspresyonunu analiz ettiler. 10°C, 22°C veya 34°C. “Veriler, tüm vücudun sıcaklık değişimlerine derinden tepki verdiğini gösteriyor” diyor. “Ancak, tek tip bir yanıt yok: her organ, gen ekspresyonunu dokuların geri kalanından biraz farklı bir şekilde kendi yolunda değiştirir.”
Bu fenomenin her organa özgü genlerin benzersiz ifadesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını daha iyi anlamak için araştırma ekibi, tüm organlarda ifade edilen genlere odaklanarak ek analizler yaptı. Ve sadece bu sınırlı gen kümesi düşünüldüğünde bile, aktivasyondaki farklılıklar hala çarpıcıydı.
Terapötik önerilere doğru?
“Değişen sıcaklıklara maruz kalmanın obezite ve osteoporoz gibi metabolik hastalıklar ve hatta oto-bağışıklık hastalıkları üzerinde büyük etkilere neden olduğunu bilmek, sıcaklık değişimlerinin potansiyel terapötik yaşam tarzı müdahalesi olarak kullanıldığını gösterir. Ancak, önce sıcaklığa bağlı etkileri deşifre etmemiz gerekiyor. Sadece tek bir organ düzeyinde değil, tüm vücutta bütünleştirici bir şekilde. Çalışmamız tam olarak buna izin veriyor aynı anda çeşitli organlarda çalışan mekanizmaları araştırmak ve anlamak” diyor Bu gelişmekte olan alandaki araştırmaları hızlandırmak için, Cenevre ekibi, hem bilim insanlarının hem de genel halkın, kullanıcıların binlerce genin ifadesini aramalarına olanak tanıyan, kullanımı ücretsiz ve kolay erişilebilir web tabanlı bir uygulama oluşturdu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)