Ekonomi

EKONOMİK KRİZ İLE BİRLİKTE ÇİFTÇİ DE MAĞDUR

Ekonomik krizin başlamasıyla marketlerde yağ, un, şeker, kahve gibi birçok ürünün ham madde krizine yol açan kur, bu hafta tarlaya indi. Yurt içindeki kur krizi, son bir yılda gübredeki zamlar..

EKONOMİK KRİZ İLE BİRLİKTE ÇİFTÇİ DE MAĞDUR

Ekonomik krizin başlamasıyla marketlerde yağ, un, şeker, kahve gibi birçok ürünün ham madde krizine yol açan kur, bu hafta tarlaya indi. Yurt içindeki kur krizi, son bir yılda gübredeki zamlar yüzde 200’ü aştı.

Döviz kurunun yüksek artışı nedeniyle, market raflarında şeker bulunamamasıyla başlayan bu süreç, çok geçmeden yağ, kahve ve un satışlarına da sıçramış; fabrikadan kotalı satılmaya başlayan bu ürünler, marketlerde de kotayla satılır hale gelmişti. Gün gün artan kurun sorunları bu hafta da tarlaya indi.

TMMOB Ziraat Mühendisliği Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarımsal ürünleri satan bayilerin önünü görmemesi nedeniyle gübre ve zirai ilaç satışlarını durdurduğunu ve bu sorunun 2022’de ciddi bir gıda krizi riski olacağını dikkatle vurguladı.

SADECE SON 15 GÜNDE 200-250 TL ARASI ZAM GELDİ

Gübrenin ham maddesi olan doğalgazdaki aşırı fiyat artışı, gübre fiyatlarının bir yılda yüzde 157’den fazla zamlanmasına yol açmıştı. Buna yurt içindeki kur krizi de eklenince bu zam oranı yüzde 200’ü aştı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, gübreye sadece son 15 günde 200-250 lira arasında yeni zamlar geldiğini söyledi.

Bu hafta başında döviz kurunda yaşanan rekor artışların ise henüz gübre satışı yapılmadığı için fiyatlara yansımadığına dikkat çeken Suiçmez, satışlar yeniden başladığında kurdaki son artışların da satış fiyatlarına yansıyacağını belirtti.

Satışlardaki artan rakamları dile getiren Suiçmez; vadeli satış yapılmadığını söyledi. Gübrenin tonu 2020 Haziran ayında 1800 TL iken, Haziran 2021 ayında bu fiyat 4 bin 110 TL olduğunu söyledi. Kasım ayında 10 bin TL iken dövizin son artışı ile birlikte şimdi 11 bin 750 TL olduğunu söyledi.

BU ZOR SÜREÇ 2022 YLINDA DA OLUMSUZ YANSIYACAK

Suiçmez de aynı tehlikeye dikkat çekiyor: “Çok daha zor günler bekliyor bizi. Kuraklığın etkisiyle gelecek yıl hububat başta olmak üzere kendine yeterlilik oranımız daha da düşecek. Kuraklığın yanında bir de gübre atılamaması, girdi maliyetlerinin her geçen gün ciddi şekilde artması 2022 tarımsal üretimine olumsuz yansıyacak. Bu durum bazı çiftçilerin tarımdan uzaklaşmasına da yol açacaktır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

methpedia.org plantingdandelions.com https://oncoswisscenter.com/ https://gpszakamion.com/ munich business
https://man1tabalong.sch.id/vendor/ https://man1tabalong.sch.id/img/

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL