Elazığ

Bu Dünyadan Bir “BÖYÜK AĞABEY” Geldi, Geçti…. ÖMRÜNÜ ELAZIĞ KÜLTÜRÜNE ADAMIŞ BİR İSİM: BÜNYAMİN EROĞLU

Elazığ kültürünün mihenk taşlarından biri olan “Böyük Ağabey” olarak bilinen Bünyamin Eroğlu’nu vefatının 3. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.     BÜNYAMİN EROĞLU KİMDİR? Bünyamin Eroğlu, Elazığ’ın Hanköyü nahiyesinde Mehmet..

Bu Dünyadan Bir “BÖYÜK AĞABEY” Geldi, Geçti….   ÖMRÜNÜ ELAZIĞ KÜLTÜRÜNE  ADAMIŞ BİR İSİM: BÜNYAMİN EROĞLU

Elazığ kültürünün mihenk taşlarından biri olan “Böyük Ağabey” olarak bilinen Bünyamin Eroğlu’nu vefatının 3. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.

 

 

BÜNYAMİN EROĞLU KİMDİR?
Bünyamin Eroğlu, Elazığ’ın Hanköyü nahiyesinde Mehmet bey ve Vasfiye hanımın 6 çocuğunun üçüncüsü olarak 25 Ocak 1954 tarihinde dünyaya geldi. Üniversite Mahallesi’nin kültürel çalışmalara yatkın oluşu, onu da sosyal aktivitelerin içine itmişti. Mahallenin gençleri toplanıp türküler söylerken, Bünyamin Eroğlu da kaval çalarak onlara eşlik ediyordu. Aslında sesinin güzelliği daha İmam Hatip Lisesi’ndeyken fark edilmişti. Ezanı mükemmel okuyordu. Bir gün Bölge Camii’nde ezan okuyordu ve zamanın müftüsü rahmetli Hacı Ömer Bilginoğlu, o gün Tevfikiye Camii’ne gitmek için evinden çıkmış ve okunan bu ezanı duyduktan sonra yolunu değiştirip, Bölge Camii’ne gelmişti. Namazdan sonra Bünyamin’e, “Sen Bilal Habeşi misin, beni bu yaşta çekip buralara getirdin” diyerek takdir sözleri etmiş ve memnuniyetini dile getirmişti.
BABASINDAN ONLARCA KASET KALMIŞTI
Babası Mehmet Bey de Bünyamin gibi musikiye meraklı birisiydi. O da gençliğinde, bisiklete binerek Hankendi’den Elazığ’a müzik kursuna gidermiş. Bu sayede keman dersleri almış. Çocuklarına Harput kültürünü ve musikisini aşılamaya çalışırmış. Çocukları büyüdüğünde, onu sadece Cami dersleri ve Cami yaptırma ve yaşatma hizmetleri içinde görmüşler. Vefat ettiği zaman, çocuklarına eşsiz bir musiki hazinesi içeren onlarca kaset bırakmıştır.
İLK BESTESİ 1970 YILINDA
Bünyamin Eroğlu’nun folklöre olan merakı lise yıllarında bir tutku halindedir. Daha 1970 yılında Halkevi’ne (EFTUD’A) gitmeye başladı. 1971 yılında bir gazetenin açtığı ses yarışmasına Elazığ İmam Hatip Okulu’nu temsilen katıldı ve derece aldı. Okulu’nun her yıl düzenlediği “Mevlana Geceleri’nde o, daimi ilahici ve kasideciydi. Bu sırada kaval yanında Bağlama da çalmaya başlamıştı. İlk bestesini 1970’de yaptı. EFTUD gecelerinde, Esat Kabaklı ve rahmetli İlhami Yağcı ile sahneye çıkmaya başlamıştı.
DÜĞÜNÜNDEN 10 GÜN SONRA BABASI ÖLDÜ
Yüksek öğrenimini tamamlamak amacı ile “Mektupla Eğitim” programına katıldıysa da eğitimin bu şeklini sevmemişti. Oradan vazgeçerek (Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü) Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü’ne kayıt oldu. Özel durumu nedeniyle bu okuldan da ayrılmak zorunda kaldı. 1976 yılında evlendi. Düğünden 10 gün sonra babası vefat etti. Babasının vefatı onu çok sarstı ise de kendisini toparlayıp, hayat mücadelesine devam etti. Elazığ-Harput Kültürü adına çeşitli faaliyetler düzenledi. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli organizasyonlara imza attı ve birçok ödülün sahibi oldu. Bu arada beste çalışmaları da yapmaya devam ediyordu. Ud ve Cümbüş dersleri de almış olan Eroğlu, otuza yakın beste çalışması yaptı.
ŞİİR VE MANİLER OKUDU
Çok yönlü bir kişilik olan Eroğlu, gazetelerde Köşe Yazarlığı, Yerel TV’lerde program yöneticiliği de yaptı. Mahalli kasetçilik hizmetleri yürüten ekiplerin kasetlerine şiir ve maniler okuyarak bir ilki gerçekleştirdi. Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü’nde çalışıyordu. Maddi sıkıntısı azalmış ve kültür hizmetlerine daha rahat katılıyordu. Necati Kanter’in kurduğu “Dergah Tiyatrosu’nda göre alıp çeşitli rollerde oynadı. Ünlü sanatçı Murat Göğebakan’ın en çok beğenilen şarkılarından biri olan Vazgeçilmiyor’un bestesi de yine Bünyamin Eroğlu’na aitti.
ÖMRÜNÜ HARPUT MUSİKİSİNE ADADI
Halkoyunları dalında da faaliyetleri oldu. Önce oyuncu, sonra oyun öğreticilik yaptı. EFTUD’un başkanlığını yürüttü. Halk Oyunları Federasyonu Bölge Koordinatörlüğü görevini de üstlendi. Evli ve üç çocuk babası olan Bünyamin Eroğlu, 26 Temmuz 2018 tarihinde hayatını kaybetti. Büyük üstat Bünyamin Eroğlu için 27 Temmuz Salı Günü vefatının 3’üncü yıldönümünde anma programı düzenlenecektir. Bu kapsamda saat 18:00’de kabri başında anılacak olup akabinde 19:30’da Elazığ Belediyesi Bünyamin Eroğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde panel, merhumun eserlerinin icra edilmesi ve çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

methpedia.org plantingdandelions.com https://oncoswisscenter.com/ https://gpszakamion.com/ munich business
https://man1tabalong.sch.id/vendor/ https://man1tabalong.sch.id/img/

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL