Bilim adamları, burun içi aşıların faydalarını ve onları koldan aşılardan daha güçlü kılan şeyleri araştırıyorlar. Mevcut COVID-19 aşıları grubu, ciddi hastalıkları ve ölümü etkili bir şekilde önler ve..
Bilim adamları, burun içi aşıların faydalarını ve onları koldan aşılardan daha güçlü kılan şeyleri araştırıyorlar.
Mevcut COVID-19 aşıları grubu, ciddi hastalıkları ve ölümü etkili bir şekilde önler ve varyantlara karşı önemli koruma sağlar. Ancak izin verilen aşılar, tüm enfeksiyonları engellemede yüzde 100 etkili değildir. Bu açığı gidermek için bilim adamları, SARS-CoV-2’ye karşı daha güçlü ve daha dayanıklı bağışıklık sağlayan aşılar sunmanın yeni yollarını araştırıyorlar. Umut verici bir yaklaşım, koldaki bir iğneyi burnuna bir spreyle takas etmek olabilir.
Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, bazı üreticiler üçüncü bir doz vermek için destekleyici aşılar hazırlarken, bir avuç umut verici çalışma farelerde, yaban gelinciğinde, hamsterlarda ve insan olmayan primatlarda burun içi aşıların etkinliğini ortaya çıkardı. Ayrıca , şu anda faz 1 klinik denemelerinde olan, burun spreyleri olarak uygulanan altı aday COVID-19 aşısı bulunmaktadır. Bu aşılar piyasaya çıkarsa, immünologlar, virüsün burun ve üst solunum yollarının mukoza zarları yoluyla bizi doğal olarak enfekte etme şekline daha çok benzedikleri için daha iyi koruma sağlayabileceğini söylüyorlar. Ve immünologlar, bunun bağışıklık tepkisinde bir fark yarattığını söylüyor.
Koldan bir atış, bizi içten dışa aşılamak gibidir. Tüm vücutta bağışıklık oluşturur ve bu antikorların bir kısmı solunum yollarına ve burun yollarına damlar. Ancak burun spreyi tam tersi şekilde çalışır, önce enfeksiyon bölgesini, sonra vücudun geri kalanını güçlendirir.
Mukoza zarlarını hedef alan aşılar yeni değil. Çocuk felci ve kolera gibi enfeksiyonlarla savaşmak için onaylanmış birçok oral aşı vardır. Buradaki fikir, intranazal aşıların solunum yolunu hazırlamasıyla aynı şekilde bağırsak yolunun mukozal dokularını hazırlayacaklarıdır. Çoğu durumda, canlı zayıflatılmış oral çocuk felci aşısında olduğu gibi, bu aşılar atıştan daha iyi çalışır. Ancak genel olarak aşı ortamında burun içi aşılar nadirdir. Birçoğu pandeminin bunu değiştireceğini umuyor.
Bilim adamları, “COVID, her zaman gözümüzün önünde saklanan bazı şeylerin gelişimini gerçekten hızlandırdı” diyor. Bu yılın başlarında, insan olmayan primatlarda bir doz intranazal aşıdan sonra güçlü bir yanıt gösteren bir çalışma yayınlandı . Bu tür aşıları geliştirmenin bir başka yararının da, özellikle dünya çapında iyi kurulmuş sağlık sistemlerine sahip olmayan yerlerde, uygulanmalarının daha kolay olabileceğine dikkat çekiyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)