Elazığ

“HARPUT’UN SORUNLARINI GİDERMEK İÇİN GAYRET GÖSTERECEĞİZ”

Harput ve Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Atıcı, Harput ve köylerinin yaşamış olduğu sorunlarla ilgili basın açıklaması düzenledi.   Dernek Başkanı Atıcı yaptığı açıklamada, “Kıymetli basın..

“HARPUT’UN SORUNLARINI GİDERMEK İÇİN GAYRET GÖSTERECEĞİZ”

Harput ve Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Atıcı, Harput ve köylerinin yaşamış olduğu sorunlarla ilgili basın açıklaması düzenledi.

 

Dernek Başkanı Atıcı yaptığı açıklamada, “Kıymetli basın mensupları bugün Harput-Der adına önemli bir çağrıyı gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Bildiğiniz gibi Harput-Der olarak kuruluş ve var oluş amacımız öncelikle Harput’a ve daha sonra da köylerine yönelik etkinlikler, tanıtım faaliyetleri gibi çalışmalar gerçekleştirmek olmakla beraber Harput’un ve köylerinin sorunlarını dile getirmek, bu sorunların giderilmesi için gayret göstermek ve kamuoyu oluşturmak gibi görevlerimizde bulunmaktadır. Mensubu olmakla her zaman övündüğümüz Harput’un ve onun hemen yakınında bulunan köylerinin temel problemlerinden biri şüphesiz sulama suyu ihtiyacıdır. Verimli arazilere, çalışkan insanlara sahip bu köylerimizde maalesef tarımsal sulama amaçlı bir tesis bulunmamakta ve köylerimizde sulama ile alakalı ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Keban barajının yapımıyla çok verimli arazilerinin önemli bir kısmı su altında kalan köylerimizin baraj gölünden su verilerek kayıplarının telafi edilmesi doğal ve yasal hakkıdır. Yıllardır bu sorunu değişik mecralarda ve makamlarda dile getiren derneğimiz şimdi biraz daha sesini yükselterek bu soruna çare aramaya karar vermiştir. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz tarafından etüt ve projelendirme çalışmaları ve fizibilitesi tamamlanan ve her açıdan uygun bulunan Serince Pompaj Sulaması Projesi bu sorunun çözümü adına büyük bir başlangıç olacaktır. Yıllardır yatırım programına alınmayı ve ihale edilmeyi bekleyen projemizde revizyon yapılarak Güneş Enerji Sistemli hale getirilmesi ve DSİ genel müdürlüğünde yatırım programına alınması için beklemektedir. Bölgemiz geçmiş dönemlerden bu güne kadar meyvecilik başta olmak üzere birçok tarımsal alanda önemli üretimler gerçekleştirmiş ve bu yetiştiricilik hususunda bölge insanının önemli bir bilgi birikimi oluşmuştur. Planlanan sulama projelerinin hayata geçirilmesi durumunda bölgede önemli bir sosyoekonomik gelişimin oluşacağı teknik olarak da öngörülmektedir. Tarihin kadim kentlerinden olan Harput ve bağlı köyleri için sulama projelerinin öneminin bir başka boyutunu da şöyle izah edebiliriz, suya uzun kıyıları olan bölgede yapılacak projeler ile doğrudan üretimlerin yanında bölgede yeraltı sularının da zenginleşmesi, yaşamsal alt-yapı kalitesinin artması, bölgenin kurak ve çorak yapısından kurtulması gibi extra çıktılar sağlayacaktır. Bu çıktılar büyük bir turizm potansiyeli olan bölgenin ekonomik yapısına da farklı açılardan orta vadede büyük katkılar sunacaktır. Kirazı, ayvası ve üzümü başta olmak üzere oldukça zengin bir üretim çeşitliliğine ve kendine has lezzetlere sahip olan bölgemizin mümbit alanlarını sulamaya açacak, tarımsal üretim ve çeşitliliği artıracak olan bu projenin gerçekleştirilmesi için Elazığ kamuoyunun ve siyasi makamların desteğine ihtiyaç bulunmaktadır.
DSİ tarafından yapılan projelendirme ile Serince Pompaj Sulaması Projesi Harput’un köylerinde Fırat nehrinden GES marifetiyle su almak ve iki terfili toplam 1406 hektar alan sulamaya açılacaktır. Hedeflenen 278 kotuna suyun ulaştırılması için ihtiyaç duyulan 5 megawatt kurulu güç üretecek olan GES tesisi de projeye ilave edilmelidir. Proje DSİ Genel Müdürlüğünce uygun ve yapılabilir, fizibil ve katma değer üretebilir olarak değerlendirilmiştir. Buradan yeniden başta devletimizin ilgili makamlarından, hükümetimizden, milletvekillerimizden, siyasi partilerimizden, sivil toplum örgütlerimizden, basın kuruluşlarımızdan, devletin her kademesindeki bürokratlarımızdan projemize ses olmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. Harput-Der olarak bu proje yatırım programına alınana ve ihale edilinceye kadar konuyu gündemde tutmaya ve destek çağrısına devam edeceğiz. Kadim medeniyetimiz Harput’un ve köylerinin bu projeye çok ihtiyacı bulunmaktadır. Her zaman devletinin yanında yer almış, milli ve manevi değerleri ile temayüz etmiş Harputlular bunu fazlası ile hak etmektedirler. Bu nedenle projemizin bir an önce gerçekleştirilmesi için her kesimin ve herkesin desteğine ihtiyaç bulunmaktadır. Ve bu açıklama bu destek için bir davettir, bir çağrıdır” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL