Sağlık

UYKU SIRASINDA IŞIKLARI KAPATIN…

Yatmadan önce, perdeleri çekin ve tüm ışıkları kapatın. Gece uykusu sırasında orta derecede ortam ışığına maruz kalmak, loş bir odada uyumaya kıyasla, uyku sırasında kardiyovasküler işlevinize zarar verir ve ertesi..

UYKU SIRASINDA IŞIKLARI KAPATIN…

Yatmadan önce, perdeleri çekin ve tüm ışıkları kapatın. Gece uykusu sırasında orta derecede ortam ışığına maruz kalmak, loş bir odada uyumaya kıyasla, uyku sırasında kardiyovasküler işlevinize zarar verir ve ertesi sabah insülin direncinizi artırır.

“Bu çalışmanın sonuçları, uyku sırasında yalnızca tek bir gece orta derecede oda aydınlatmasına maruz kalmanın kalp hastalığı, diyabet ve metabolik sendrom için risk faktörleri olan glikoz ve kardiyovasküler düzenlemeyi bozabileceğini gösteriyor” İnsanların uyku sırasında ışığa maruz kalma miktarını önlemesi veya en aza indirmesi önemlidir Gündüzleri ışığa maruz kalmanın, kalbinizi yüksek vitese geçiren ve günün zorluklarını karşılamak için uyanıklığı artıran sempatik sinir sisteminin aktivasyonu yoluyla kalp atış hızını artırdığına dair zaten kanıtlar var. “Sonuçlarımız, gece uykusu sırasında ışığa maruz kaldığında da benzer bir etkinin mevcut olduğunu gösteriyor.”

Aydınlık odada kalp atış hızı artar ve vücut düzgün dinlenemez

“Orta derecede aydınlatılmış bir odada uyuduğunuzda kalp atış hızınızın arttığını gösterir “Uyuyor olsanız bile, otonom sinir sisteminiz devreye giriyor. Bu kötü. Genellikle kalp atış hızınız diğer kardiyovasküler parametrelerle birlikte geceleri daha düşük ve gündüzleri daha yüksek.” Gece ve gündüz fizyolojimizi düzenleyen sempatik ve parasempatik sinir sistemleri vardır. Sempatik, gün boyunca görev alır ve parasempatik, tüm vücuda restorasyon ilettiğinde geceleri görev alır.

Uyku sırasında gece ışığı nasıl diyabet ve obeziteye yol açabilir?

İnsanların aydınlık bir odada uyuduktan sonraki sabah insülin direncinin oluştuğunu buldular. İnsülin direnci, kaslarınızdaki, yağınızdaki ve karaciğerinizdeki hücrelerin insüline iyi yanıt vermemesi ve kanınızdaki glikozu enerji için kullanamamasıdır. Bunu telafi etmek için pankreasınız daha fazla insülin üretir. Zamanla kan şekeriniz yükselir. Daha önceki bir çalışmada, uyku sırasında ışığa maruz kalan büyük bir sağlıklı insan popülasyonu incelendi daha fazla kilolu ve obez olduklarını söyledi.

Geceleri uyku sırasında yapay ışığa maruz kalmak yaygındır

Geceleri uyku sırasında yapay ışığa maruz kalma, özellikle büyük kentsel alanlarda, ya iç mekân ışık yayan cihazlardan ya da ev dışındaki kaynaklardan yaygındır. Bireylerin önemli bir kısmı (%40’a kadar) yatak odasında başucu lambası açık veya ışık açıkken uyuyor ve/veya televizyonu açık tutuyor.

Işık ve sağlıkla ilişkisi iki uçludur

“Uyku, beslenme ve egzersize ek olarak, gündüzleri ışığa maruz kalmak sağlık için önemli bir faktördür, ancak gece boyunca, mütevazı ışık yoğunluğunun bile kalp ve endokrin sağlığını bozabileceğini gösteriyoruz.” Çalışma, tek bir gecede katılımcılarda 3 lüks (loş ışık) ile karşılaştırıldığında 100 lüks (orta ışık) ile uyumanın etkisini test etti. Araştırmacılar, orta derecede ışığa maruz kalmanın vücudun daha yüksek bir alarm durumuna geçmesine neden olduğunu keşfetti. Bu durumda, kalp atış hızının yanı sıra kalbin kasıldığı kuvvet ve oksijenli kan akışı için kanın kan damarlarınıza ne kadar hızlı iletildiği de artar. Özellikle iç ve dış mekânlarda gece ışığına maruz kalmanın giderek yaygınlaştığı modern toplumlarda yaşayanlar için önemlidir.”

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL