Sağlık

PAKETLENMİŞ GIDALARDAKİ TEHLİKE: ŞEKER!…

Şekerin paketlenmiş gıdalardan yüzde 20’sini ve içeceklerden yüzde 40’ını kesmek, yetişkin nüfusun ömrü boyunca kardiyovasküler hastalık olayını (inme, kalp krizi, kalp durması gibi), 490.000 kardiyovasküler ölümü ve 750.000 diyabet vakasını..

PAKETLENMİŞ GIDALARDAKİ TEHLİKE: ŞEKER!…

Şekerin paketlenmiş gıdalardan yüzde 20’sini ve içeceklerden yüzde 40’ını kesmek, yetişkin nüfusun ömrü boyunca kardiyovasküler hastalık olayını (inme, kalp krizi, kalp durması gibi), 490.000 kardiyovasküler ölümü ve 750.000 diyabet vakasını önleyebilir.

 

 

Paketlenmiş yiyecek ve içecekler için taslak şeker azaltma hedefleri gündemde. Bununla birlikte, ulusal bir politikanın uygulanması, şirketlerin hedeflere doğru çalışırken izlenmesi ve ilerlemeleri hakkında kamuoyuna rapor verilmesi için hükümet desteğini gerektirecektir. Araştırmacılar, modellerinin ABD’de ulusal bir şeker reformülasyon politikasına duyulan ihtiyaç konusunda fikir birliği oluşturacağını umuyorlar. Bu çalışmanın, önümüzdeki birkaç yıl içinde reformülasyon girişimini ilerletmeye yardımcı olacağını umuyorlar. Amaç; ticari olarak hazırlanan yiyecek ve içeceklerin şeker içeriğini azaltmak. İnsan sağlığı üzerinde, şeker vergisi koymak, ilave şeker içeriğini etiketlemek veya okullarda şekerli içecekleri yasaklamak gibi şekeri kesmek için yapılan diğer girişimlerden daha büyük bir etkiye sahip olacaktır.

Aşırı şeker tüketiminden kaynaklanan hastalıklara yakalanan insanların üretkenlik kaybının toplumsal maliyetlerini de eklemek gerekir.

Şekerli yiyecek ve içecek tüketmek obezite ve tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi hastalıklarla güçlü bir şekilde bağlantılıdır ve önde gelen ölüm nedenidir. İkisinde de kardiyovasküler hastalık var ve düşük gelir gruplarından olanlar orantısız bir şekilde yükleniyor.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL