Yaşam

ERKEK YA DA KIZ? BABANIN GENLERİNDE VAR!…

Yüzlerce yıllık aile ağaçları üzerinde yapılan bir araştırma, bir erkeğin genlerinin, oğulları veya kızları olmasında rol oynadığını gösteriyor. Erkekler, ebeveynlerinden daha fazla oğlu veya daha fazla kızı olma eğilimini miras alırlar. Bu,..

ERKEK YA DA KIZ? BABANIN GENLERİNDE VAR!…

Yüzlerce yıllık aile ağaçları üzerinde yapılan bir araştırma, bir erkeğin genlerinin, oğulları veya kızları olmasında rol oynadığını gösteriyor. Erkekler, ebeveynlerinden daha fazla oğlu veya daha fazla kızı olma eğilimini miras alırlar. Bu, çok erkek kardeşi olan bir erkeğin, erkek çocuk sahibi olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelirken, çok sayıda kız kardeşi olan bir erkeğin kız sahibi olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

 

 

Binlerce aileyi kapsayan bir  üniversitesi araştırması, anne baba adaylarının oğulları mı yoksa kızları mı olacağını belirlemelerine yardımcı oluyor.

Üniversitelerdeki araştırmacılar, erkeklerin ebeveynlerinden daha fazla oğul veya daha fazla kız çocuğu olma eğilimini miras aldıklarını göstermiştir. Bu, çok erkek kardeşi olan bir erkeğin erkek çocuk sahibi olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelirken, çok sayıda kız kardeşi olan bir erkeğin kız sahibi olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

“Aile ağacı araştırması, erkek veya kız çocuk sahibi olma ihtimalinizin kalıtsal olduğunu gösterdi. Artık erkeklerin daha fazla erkek kardeşi varsa erkek çocuk sahibi olma olasılığının daha yüksek olduğunu, ancak daha fazla kız kardeşi varsa kız çocuk sahibi olma olasılığının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Ancak, kadınlarda bunu tahmin edemezsiniz,” diyor uzmanlar.

Erkekler, spermlerinin X veya Y kromozomu taşıyıp taşımadığına bağlı olarak bebeğin cinsiyetini belirler. Bir X kromozomu annenin X kromozomu ile birleşerek kız bebek (XX) oluşturur ve bir Y kromozomu anneninki ile birleşerek erkek (XY) yapar.

Bir niversitesi araştırması, henüz keşfedilmemiş bir genin, bir erkeğin sperminin, çocuklarının cinsiyetini etkileyen daha fazla X veya daha fazla Y kromozomu içerip içermediğini kontrol ettiğini ileri sürüyor. Daha büyük ölçekte, daha fazla X spermi olan erkeklerin sayısı, daha fazla Y spermi olan erkeklerin sayısına kıyasla, her yıl doğan çocukların cinsiyet oranını etkiler.

Oğullar mı, kızlar mı?

Bir gen, her bir ebeveynden kalıtılan, alel olarak bilinen iki kısımdan oluşur. Bay Gellatly makalesinde, erkeklerin iki farklı alel türü taşımasının muhtemel olduğunu ve bunun da X ve Y sperm oranını kontrol eden bir gende üç olası kombinasyonla sonuçlandığını gösteriyor;

  • Mm olarak bilinen ilk kombinasyona sahip erkekler daha fazla Y spermi üretir ve daha fazla erkek çocuk sahibi olur.
  • Mf olarak bilinen ikincisi, kabaca eşit sayıda X ve Y spermi üretir ve yaklaşık olarak eşit sayıda oğulları ve kızları olur.
  • Üçüncüsü, ff olarak bilinen daha fazla X spermi üretir ve daha fazla kızı olur.

“Her iki ebeveynden de aktarılan ve bazı erkeklerin daha çok erkek, bazılarının daha çok kız çocuğu olmasına neden olan gen, bir popülasyonda kadın ve erkek sayısının neden kabaca dengeli olduğunu gördüğümüzü açıklayabilir. Örneğin, popülasyonda çok fazla erkek varsa, dişiler daha kolay bir eş bulacak, bu nedenle daha fazla kızı olan erkekler daha fazla genlerini aktaracak ve sonraki nesillerde daha fazla dişinin doğmasına neden olacak” diyor Newcastle Üniversitesi araştırmacısı. Bay Gellatly.

Savaşlardan sonra daha fazla erkek çocuk doğdu

Dünya Savaşlarına katılan birçok ülkede, sonradan doğan erkek çocukların sayısında ani bir artış oldu. Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonraki yıl, savaş başlamadan önceki yıla kıyasla, Birleşik Krallık’ta her 100 kız çocuğuna karşılık fazladan iki erkek çocuk doğdu.

Daha fazla oğlu olan erkeklerin savaştan dönen bir oğul görme olasılığı daha yüksek olduğu için, bu oğulların kendilerine baba olma olasılığı daha yüksekti çünkü bu eğilimi babalarından devraldılar. Buna karşılık, daha fazla kızı olan erkekler tek oğullarını savaşta kaybetmiş olabilirler ve bu oğulların kız babası olma olasılığı daha yüksek olurdu. Bu, savaştan sağ kurtulan erkeklerin neden erkek çocuk sahibi olma olasılığının daha yüksek olduğunu açıklar, bu da erkek bebek patlamasına neden olur.

Çoğu ülkede, kayıtlar tutulduğu sürece, kızlardan çok erkek çocuklar doğmuştur.

Daha fazla erkeğin çocuklukta ve çocuk sahibi olacak yaşa gelmeden öldüğü iyi belgelenmiştir. Böylece gen, savaşlardan sonra daha fazla erkek çocuğun doğmasına neden olabileceği gibi, her yıl daha fazla erkek çocuğun doğmasına da neden olabilir.

.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL