Yaşam

YAŞLANMA SAATİ GERİ DÖNÜYOR!!…

Bilim adamlarının kök hücre yapmak için kullandıkları  tekniğe dayanan yeni yöntem, sürecin bir kısmında yeniden programlamayı durdurarak hücre kimliğini tamamen silme sorununun üstesinden geliyor.   Yaşlandıkça, hücrelerimizin işlev görme yeteneği..

YAŞLANMA SAATİ GERİ DÖNÜYOR!!…

Bilim adamlarının kök hücre yapmak için kullandıkları  tekniğe dayanan yeni yöntem, sürecin bir kısmında yeniden programlamayı durdurarak hücre kimliğini tamamen silme sorununun üstesinden geliyor.

 

Yaşlandıkça, hücrelerimizin işlev görme yeteneği azalır ve genom yaşlanma izleri biriktirir. Rejeneratif biyoloji, eski hücreler de dahil olmak üzere hücreleri onarmayı veya değiştirmeyi amaçlar. Rejeneratif biyolojideki en önemli araçlardan biri, “uyarılmış” kök hücreler yaratma yeteneğimizdir. İşlem, her biri hücreleri özel yapan bazı işaretleri silen birkaç adımın bir sonucudur. 

Yaş sadece bir sayı değildir.

Hücrelerin gençleştiğini göstermek için araştırmacılar, yaşlanmanın ayırt edici özelliklerindeki değişiklikleri aradılar. Moleküler düzeyde yaşlanma konusundaki anlayış son on yılda ilerlemiş ve araştırmacıların ölçmesine olanak tanıyan tekniklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. İnsan hücrelerinde yaşa bağlı biyolojik değişiklikler, elde edilen yeni yöntemle yeniden programlanıyor.

Bulunan bu teknik sadece deriyi gençleştirmiyor, aynı zamanda yaraları da çabuk iyileştiriyor.

Bu tekniğin potansiyel uygulamaları, hücrelerin sadece daha genç görünmesine değil, aynı zamanda genç hücreler gibi işlev görmesine de bağlıdır. Fibroblastlar, kemiklerde, cilt tendonlarında ve bağlarda bulunan ve dokulara yapı sağlamaya ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olan bir molekül olan kolajen üretir. Yenilenen fibroblastlar, yeniden programlama sürecinden geçmeyen kontrol hücrelerine kıyasla daha fazla kolajen proteini üretti. Fibroblastlar ayrıca onarılması gereken alanlara da taşınır. Araştırmacılar, bir tabakta bir hücre katmanında yapay bir kesik oluşturarak kısmen gençleşmiş hücreleri test etti. Tedavi edilen fibroblastlarının boşluğa eski hücrelerden daha hızlı hareket ettiğini buldular. Bu, bir gün bu araştırmanın sonunda yaraları iyileştirmede daha iyi olan hücreler oluşturmak için kullanılabileceğinin umut verici bir işaretidir.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL