Sağlık

KARBONHİDRATLAR, ŞEKERLİ YİYECEKLER KÖTÜ AĞIZ SAĞLIĞINI ETKİLEYEBİLİR

Düzenli olarak yediğimiz yiyecekler, ağzımızdaki hem iyi hem de kötü bakteri oluşumunu etkiler. Ve araştırmacılar, ağız mikrobiyomu olarak bilinen bu bakteri topluluğunun, daha önce diş çürümesi ve periodontal hastalık ile bilinen..

KARBONHİDRATLAR, ŞEKERLİ YİYECEKLER KÖTÜ AĞIZ SAĞLIĞINI ETKİLEYEBİLİR

Düzenli olarak yediğimiz yiyecekler, ağzımızdaki hem iyi hem de kötü bakteri oluşumunu etkiler. Ve araştırmacılar, ağız mikrobiyomu olarak bilinen bu bakteri topluluğunun, daha önce diş çürümesi ve periodontal hastalık ile bilinen ilişkilerine ek olarak, genel sağlığımızda büyük bir rol oynadığını buluyorlar.

 

Bilim adamları, belirli türdeki yiyecekleri yemenin menopoz sonrası kadınların oral mikrobiyomunu nasıl etkilediğini gösterdi. Donutlar ve diğer unlu mamuller, normal alkolsüz içecekler, ekmekler ve yağsız yoğurtlar gibi şekerli ve yüksek glisemik yüklü gıdaların daha fazla alımının, yaşlı kadınlarda kötü ağız sağlığını ve belki de sistemik sağlık sonuçlarını etkileyebileceğini bulmuşlardır. Bu gıdaların ağız mikrobiyomu üzerindeki etkisi. Menopoz sonrası 1204 kadından oluşan bir örnekte karbonhidrat ve sakarozun veya sofra şekerinin oral bakterilerin çeşitliliği ve bileşimi ile ilişkili olup olmadığını araştırdı.  “Tükürük bakterilerinin ölçümlerine bakmak, ağız içindeki doğru ortama bakmadığımız için oral bakterilerin periodontal hastalık ile nasıl ilişkili olduğunu bize söylemeyebilir”  Araştırma ekibi, toplam karbonhidratlar, glisemik yük ve sakaroz ile diş çürümesine ve bazı kardiyovasküler hastalık türlerine katkıda bulunan. Streptococcus mutans  arasında pozitif ilişkiler bildirdi ve önceki gözlemleri, doğrulayan bir bulgu. Ancak karbonhidratlar ile oral mikrobiyom arasında çok iyi kurulmamış ilişkileri de gözlemlediler. “Bu bakterileri, menopoz sonrası kadınlarda çok çeşitli karbonhidrat türlerinde olağan karbonhidrat tüketimi ile ilgili olarak inceledik: toplam karbonhidrat alımı, lif alımı, disakkarit alımı, basit şeker alımına kadar “Başka hiçbir çalışmada oral bakterileri bir kohortta bu kadar geniş bir dizi karbonhidrat türüyle ilişkili olarak incelememiştik. Ayrıca oral mikrobiyomla ilgili olarak iyi çalışılmamış olan glisemik yük ile olan ilişkilere de baktık.” Şimdi kilit soru, tüm bunların genel sağlık için ne anlama geldiğidir ve bu henüz o kadar kolay anlaşılmamıştır. “Benzer sıralama teknikleri ve periodontal hastalığın zaman içinde ilerlemesi veya gelişimi kullanılarak oral mikrobiyota bakarak daha fazla çalışma yapıldıkça, diyetin oral mikrobiyom ve periodontal hastalık ile nasıl ilişkili olduğu hakkında daha iyi çıkarımlar yapmaya başlayabiliriz”

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL