Sağlık

COVID-19 BEYİNDE HASAR BIRAKIYOR

Araştırmacılar, nöron hasarı ve ölümü de dahil olmak üzere beyne giden kan akışının veya oksijenin azalmasıyla tutarlı ciddi beyin iltihabı ve yaralanması buldular.     COVID-19 hastaları genellikle baş ağrısı,..

COVID-19 BEYİNDE HASAR BIRAKIYOR

Araştırmacılar, nöron hasarı ve ölümü de dahil olmak üzere beyne giden kan akışının veya oksijenin azalmasıyla tutarlı ciddi beyin iltihabı ve yaralanması buldular.

 

 

COVID-19 hastaları genellikle baş ağrısı, kafa karışıklığı ve diğer nörolojik semptomları olduğunu bildirir, ancak doktorlar, hastalığın enfeksiyon sırasında beyni nasıl hedef aldığını tam olarak anlamamaktadır. Yeni bir araştırmaya göre araştırmacılar, COVID-19’un merkezi sinir sistemini nasıl etkilediğini ayrıntılı olarak gösterdi. Bulgular, insan olmayan bir primat modelinde SARS-CoV-2 enfeksiyonu ile ilişkili nöropatolojinin ilk kapsamlı değerlendirmesidir. Araştırmacılar, nöron hasarı ve ölümü de dahil olmak üzere beyne giden kan akışının veya oksijenin azalmasıyla tutarlı ciddi beyin iltihabı ve yaralanması buldu. Ayrıca beyinde küçük kanamalar buldular. Şaşırtıcı bir şekilde, bu bulgular virüs nedeniyle ciddi solunum yolu hastalığı yaşamayan kişilerde mevcuttu. on yıllar beyinler üzerinde çalışıyor. Primat merkezi, 2020 baharında COVID-19 pilot programını başlattıktan kısa bir süre sonra, enfekte olmuş birkaç deneğin beyin dokusunu incelemeye başladı. SARS-CoV-2 enfeksiyonu nedeniyle beyinde görülen hasarın boyutunu belgeleyen ilk bulguları o kadar çarpıcıydı ki, sonuçların açıkça enfeksiyona atfedilebildiğinden emin olmak için bir sonraki yılı çalışma kontrollerini daha da iyileştirmekle geçirdi. “Denekler önemli solunum semptomları yaşamadığından, beyinde bulduğumuz hastalık şiddetine sahip olmalarını kimse beklemiyordu.”  Ancak bulgular belirgin ve derindi ve inkar edilemez bir şekilde enfeksiyonun bir sonucuydu.” Bulgular ayrıca COVID-19’dan ölen kişilerin otopsi çalışmalarıyla da tutarlıdır ve insan olmayan primatların, insanların hastalığı nasıl deneyimlediği konusunda uygun bir model veya vekil olarak hizmet edebileceğini düşündürmektedir. Nörolojik komplikasyonlar genellikle SARS-CoV-2 enfeksiyonunun ilk semptomları arasındadır ve en şiddetli ve kalıcı olabilir. Aynı zamanda, komorbiditesi olan ve olmayan ve değişen derecelerde hastalık şiddeti olan her yaştan insanı ayrım gözetmeksizin etkilerler.  SARS-CoV-2’nin beyni nasıl etkilediğini araştıran bu ve gelecekteki çalışmaların, COVID-19 ve uzun süreli COVID’nin nörolojik sonuçlarından muzdarip hastaların anlaşılmasına ve tedavisine katkıda bulunacağını umuyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL