Elazığ

DABAK: “TÜRK MİLLETİ ÜÇ BİN YILDIR DEVLET KURMA YETENEĞİNE SAHİPTİR”

Türk Ocakları Elazığ şubesinde Ocakbaşı sohbeti yapıldı. Oldukça kalabalık bir katılımın olduğu programa Sivrice Kaymakamı Yunus Emre VURAL’ın Türkiye’de Mülk-i idare sistemini anlattığı sohbette, Ocak başkanı Vahit DABAK açılış konuşması..

DABAK: “TÜRK MİLLETİ ÜÇ BİN YILDIR DEVLET KURMA YETENEĞİNE SAHİPTİR”

Türk Ocakları Elazığ şubesinde Ocakbaşı sohbeti yapıldı. Oldukça kalabalık bir katılımın olduğu programa Sivrice Kaymakamı Yunus Emre VURAL’ın Türkiye’de Mülk-i idare sistemini anlattığı sohbette, Ocak başkanı Vahit DABAK açılış konuşması yaptı.

 

Vahit Dabak yaptığı konuşmada; Üç bin yıllık Devlet kurma yeteneğine sahip olan Türk milletinin MÖ sekizyüzüncü yıldan bu yana belirli sistemlerle günümüze kadar geldiğini belirtti.
DABAK İskitlerden Gazneliler kadar Kağanlık, Gaznelilerden Türkiye Cumhuriyetin kadar olan bölümün ise Sultanlık Olduğunu belirttiği, bu dönemleri açıklarken Devleti yapısında Kağanlık döneminden sonra coğrafi yapıdan da etkilenerek Sultanlık döneminde Arap ve Fars devlet yapılarıyla karma bir düzen içinde, Abbasî yönetimlerden etkilendiğini notlarına ekledi. Türk devletlerinde devamlılığın üç ana temeli olarak bilinen Yaşama Yürütme ve Yargı ayaklarından Yürütmenin detaylı açıklaması için sözü Kaymakam Yunus Emre VURAL’ a bıraktı.
Kaymakam Yunus Emre VURAL konuşmasında Devlet şemasını çizerken Devlet mülk i idare sisteminde Devlet Tüzel kişiliği, Kamu Tüzel kişiliği, Anayasada belirlenmiş kamu Tüzel kişiliği sıfatında ki kurumlarda Merkezden yönetme, yerelden yönetme, hiyerarşik yapı ile beraberinde idari vesayeti anlattı. Anadolu’nun doğusunda ve batısından örnekler vererek coğrafi yapılardan ve geleneksel devlet anlayışının getirdiği pozitif ve negatif etkilenmeleri, yetkilerini belirttiği konuşmalarında Sosyal devletin millete kazandırdığı imtiyazları, katılımcıların sorularını samimi bir ortamda cevapladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL