Genel Türkiye

“GENÇLERİ GÜREŞE TEŞVİK EDİYORUM”

Malatya Yeşilyurt’ta güreş spor kompleksinin yapılmasına öncülük eden Milli Güreşçi Sayın Hanefi Tandoğan ile röportaj yaptık. Bize, güreşçilik kariyeri ve spor kompleksinin yapımı ile ilgili bilgiler verdi.     “BEŞ..

“GENÇLERİ GÜREŞE TEŞVİK EDİYORUM”

Malatya Yeşilyurt’ta güreş spor kompleksinin yapılmasına öncülük eden Milli Güreşçi Sayın Hanefi Tandoğan ile röportaj yaptık. Bize, güreşçilik kariyeri ve spor kompleksinin yapımı ile ilgili bilgiler verdi.

 

 

“BEŞ BİNİN ÜZERİNDE GÜREŞ ÖĞRENCİLERİM VAR”

Sözlerine kendisini tanıtarak başlayan Milli güreşçi Hanefi Tandoğan, “1963’te o kadar çalıştığım halde, Bulgaristan’da dünya şampiyonası vardı. Dünya şampiyonasına gidecektik, beni götürmediler başka bir arkadaşı götürdüler, güreşte en üzücü olayım budur. Milli takımı çalıştıran baş hocamızın ikisi de aynı kurumda çalıştıkları için kendi güreşçisini götürdü ama beni götürmedi. Götürdüğü kişi dünya şampiyonu oldu eğer ben gitseydim ben de dünya şampiyonu olurdum. Türkiye’de çalıştığım illerde, en az beş bin öğrenci yetiştirdim. İrili ufaklı, lisanslı lisanssız beş binin üstünde güreşçim var. Dünya şampiyonu da yetiştirdim, Avrupa şampiyonu da yetiştirdim, Balkan şampiyonu da yetiştirdim, Uluslararası turnuvalarda güreşçi de yetiştirdim. Çok fazla da Türkiye şampiyonu yetiştirdim. Bu çalışma süresinde güreş milli takımında antrenörlük de yaptım. Hem gençleri çalıştırdım hem de büyükleri çalıştırdım. Şu anda da Güreş İktisat Kulübü başkanıyım. Kulüp 1960’larda kuruldu. Fahri Nalbantoğlu vardı, Nalbantoğlu ailesinden bana miras kaldı, eskiden bizi çalıştıran onlardı, hocamız oydu. Hoca rahmetli oldu, ondan sonra kulübü ben teslim aldım, başkanı oldum. Halen daha 60’tan beri devam ediyorum. Nalbantoğlu ailesine teşekkür ediyorum. Onların sayesinde hem güreş kulübü hem de güreş ağalarımız ayakta duruyor. Her sene bu ailenin bir ferdi burada maddi yardımlar yaparak, 30 senedir burada güreş ağalığı yaparak destek oluyorlar, bu yüzden onlara teşekkür ediyorum” dedi.

“GENÇLERİN ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURMASI İÇİN BU GÜREŞ SAHASININ AÇILMASINI İSTİYORUM”

Güreşe küçük yaşlardan itibaren başladığını belirten Tandoğan, “Küçük yaşta güreşe başladığım için, şunu anladım; karakucak güreşi yapamazsan altyapıyı oluşturamazsın. Karakucak’ta 8 yaşında güreşe başladım, güreşin alt yapısını oluşturdum, rakibime göre güçlendim, kuvvetlendim. Güreşin bana verdiği güç, kuvvet, bilgi beni bu günlere getirdi. Bendeki güreş sevgisi küçüklükten gelme, eğer küçüklükten yapmasaydım alt yapıyı oluşturmazdım. Bu yüzden zamanın Belediye Başkanı’ndan bu arsayı aldım. Gençleri bu oluşturacağım sahada yetiştireceğim, güçlendireceğim ve Türk güreşine hizmet edeceğim. Gençlerin zararlı alışkanlıklardan uzak durması için bu güreş sahasının açılmasını istiyorum. Benim güreşe aşkım var, sevdam var bu bakımdan güreşten kazandığım tüm parayı güreşe harcadım. Bu karakucak sevdasına harcadım. Ayrıca güreş kulübüm var oraya da para harcadım orası da çok güzel ve orada da çalışmalarımı yapıyorum” ifadelerinde bulundu.

“BU GÜREŞ SAHASININ YAPILMASINDA YARDIMCI OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Güreş sahasının yapılması için fedakarlıklar yaptığını söyleyen Milli Güreşçi Hanefi Tandoğan, “Güreş için bahçelerimi sattım. Bunu yaparken hiç üzülmedim. 3 tane bahçemi sattım, iki tane evimi sattım artı borçlandım, kimseye minnet etmeden arabamı sattım. Üstelik ben buraya gelen çocuklara kötü yola düşmesinler diye onlara harçlık da veriyorum. Ancak çok sıkıştığım zaman bir kamyon toprak istedim getirdiler veya acil bir durumda çimentoya ihtiyacım olduğunda getiriyorlar. Bunun haricinde kimseden para almadım almam da… 40-50 yıldır burası ayakta kimse bana bir şey diyemiyor, çünkü kimseye minnet etmedim. Spor bakanı geldi, bir dediğimi iki etmedi sağ olsunlar. Gelen kim olursa olsun ne desem yaptılar, kimse beni geri çevirmedi. Sayın bakanım da istediğim parayı verdiler, destek de oldular. Yeşilyurt Belediyesi ile birlikte burayı yaptık halen daha bize yardımcı oluyorlar. Bundan büyük bir nimet yoktur, bunun haricinde belediyenin güreş hocasıyım. Belediye maça giderken tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyor, bunlar için teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

“GENÇLERİ GÜREŞE TEŞVİK EDİYORUM”

Çeşitli ilçelerden birçok genci güreşe teşvik ettiğini ifade eden Tandoğan, “50 tane lisanslı güreşçimiz var. Bostanbaşı, Yeşilyurt Gündüzbey, Yakınca, Terce olmak üzere burada da lisanslı ve lisanssız gençler var. Bunları topluyorum güreşe teşvik ediyorum. Bunları ihtiyaçlarını alarak güreşe teşvik ediyorum. Nalbantoğlu ailesi bize her türlü malzeme gönderiyor. Bunun dışında belediye elbise, ayakkabı, tişört veriyor. Böylelikle çocukları teşvik ediyoruz. Şu an belediyeyi temsil eden lisanslı 110 tane minik çocuğumuz var. Bu çocuklar 4-5 yıldır belediyede takım halinde birinci oluyorlar. Böylelikle belediyenin ismini duyuruyoruz. Sayın Başkan Mehmet Çınar’a, müdürlere, Başkan Yardımcılarına, ekibine herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“BİRİNCİ OLAN VE DERECE YAPAN GENÇLERİMİZE MAAŞ VERECEĞİZ”

Spor kompleksinden kazanılacak paralarla gençlere katkı sağlayacağını belirten Milli Güreşçi Hanefi Tandoğan, “Bu komplekste saunamız var, kondisyon spor salonumuz var, buralardan düzenli gelirlerimiz olacak. Kazanacaklarımız sayesinde çocuklarımıza düzenli harçlık vereceğiz ve bu sayede çocukları geleceğe taşıyacağız. Böylelikle çocuklarımızın hepsi buraya seve seve gelecekler. Ayrıca birinci olanlara, derece yapanlara maaş vereceğiz. Bakanlar, belediyeler hepsi bize destek oluyorlar onlar sayesinde Türk güreşi bir nebze de olsa kalkınıyor. Bu yıl Türkiye güreş şampiyonasına 5-10 tane güreşçi gönderdik, bunlardan derece yapan çocuklarımız da oldu. Karabucak sahasının yapılması çok önemlidir. Haziran’ın 24-25-26’sında festival var herkesi bekliyoruz. Türkiye’nin her yerinden buraya 400-500 tane milli güreşçiler gelecek, hepsini biz burada ağırlayacağız. Nalbantoğlu ailesi sayesinde her şeyimiz karşılanıyor, bunlar bize çok büyük destek veriyor. Bu güreşe gönül verdim, bağımı, bahçemi tüm servetimi buraya harcadım. Türk güreşine hizmet etmek için ben canla başla çalışıyorum, ölünceye kadar da çalışacağım. Tekrardan yardım eden herkese teşekkür ederim” ifadelerinde bulundu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL