Ekonomi

BAZI İLAÇLAR TÜRKİYE’YE HİÇ GELMEYECEK…

Şubat ayındaki ‘döviz kuru güncellemesi’ ile ilaçları yüksek fiyattan satma hesabı yapan bazı firmalar, üretimi yavaşlattı. Ecza depoları ve eczaneler 650 kadar ilaca ulaşamıyor.   Bazı ilaç üreticileri şubat ayında..

BAZI İLAÇLAR TÜRKİYE’YE HİÇ GELMEYECEK…

Şubat ayındaki ‘döviz kuru güncellemesi’ ile ilaçları yüksek fiyattan satma hesabı yapan bazı firmalar, üretimi yavaşlattı. Ecza depoları ve eczaneler 650 kadar ilaca ulaşamıyor.

 

Bazı ilaç üreticileri şubat ayında yapılacak döviz kuru güncellemesinden önce piyasaya ilaç arzını yavaşlattı. Şubat ayı sonrasında ilaçları daha yüksek fiyattan satma plan yapan firmalar, milletin sağlığıyla oynuyor. Eczaneler ve ecza depoları talepte bulunmasına rağmen birçok ilaca ulaşamıyor. Ulaşılamayan ilaç sayısının 650’yi bulduğu belirtiliyor. Piyasaya sürülmeyen ilaçlar arasında grip, ishal, bebek kremi gibi ilaçların yanında bazı kanser, şeker ve kalp ilaçları bile var

FİRMALAR YA ÜRETİMİ YAVAŞLATIYOR YA DA ÜRÜNÜ SAKLIYORLAR

Eczaneler de sıkıntıyı doğruluyor. Grip ilacından hayati önem taşıyan ilaçlara kadar birçok ilacın temin edilemediğini belirten eczacılar, “kanser ilacı, çarpıntı ilacı, kadar hatta en basit grip ilacı bile bulamıyoruz. Eczane depolarında da ilaç yok. Bazı firmalar ya üretimi yavaşlatıyor ya da ürünü saklıyor” dedi.

FİRMALAR HASTALARI MAĞDUR EDİYOR

Bir reçete ile sadece tek bir eczanede işlem yapılabildiğini aktaran eczacılar şu bilgileri paylaşıyor:  “İlacının tamamını tek bir eczaneden temin edemeyen vatandaşlar reçete bozdurmak zorunda kalıyor. Bulduğu ilacı SGK ile alıyor, bulamadığı ilacı başka bir eczaneden parası ile satın alıyor. Günde en az on hasta aynı ilacı soruyor. Aynı zamanda zam geleceği için psikiyatri ilaçları, el titreme ilacı, grip ilaçları da yok. Kan sulandırma ilacı hiçbir eczanede bulunamıyor. Firmalar hastaları mağdur ediyor ama elimizden bir şey gelmiyor.”

Vatandaşlarla birebir temas halinde olduklarını kaydeden yetkililer, “Şöyle bir sıkıntı var. Belki bazı ilaçlar Türkiye’ye hiç gelmeyecek. Döviz kuru çok yükseldi. Makas açıldıkça belki firmalar kar etmeyecekleri ürünleri getirmeyecekler. İlaç fiyat kararnamesinde revizyon lazım. Halk sağlığını etkiliyor. Eczanelerimizde çok fazla tepki çekiyoruz. Vatandaşlarla biz bire bir karşı karşıya geliyoruz” dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL