Dünya

ISINMA İKLİMİ: HAYVANLAR ŞEKİL DEĞİŞTİRİYOR!…

İklim değişikliği sadece bir insan sorunu değildir; Hayvanlar da buna uyum sağlamak zorundadır. Bazı ‘sıcak kanlı’ hayvanlar, gezegen ısındıkça vücut sıcaklıklarını daha iyi düzenlemek için şekil değiştiriyor ve daha büyük gagaları, bacakları..

ISINMA İKLİMİ: HAYVANLAR ŞEKİL DEĞİŞTİRİYOR!…

İklim değişikliği sadece bir insan sorunu değildir; Hayvanlar da buna uyum sağlamak zorundadır. Bazı ‘sıcak kanlı’ hayvanlar, gezegen ısındıkça vücut sıcaklıklarını daha iyi düzenlemek için şekil değiştiriyor ve daha büyük gagaları, bacakları ve kulakları oluyor.

 

 

Hayvanların da bu değişikliklere uyum sağlaması gerektiğini anlamamızın zamanı geldi. Ancak bu, evrimsel zamanın çoğunda meydana gelebilecek olandan çok daha kısa bir zaman ölçeğinde gerçekleşiyor” diyor bilim adamları. “Oluşturduğumuz iklim değişikliği üzerlerinde çok fazla baskı oluşturuyor ve bazı türler uyum sağlarken diğerleri uyum sağlamayacak.”

İklim değişikliğinin aşamalı olarak meydana gelen karmaşık ve çok yönlü bir fenomen olduğu ve bu nedenle şekil değiştirmenin tek bir nedenini saptamanın zor olduğu belirtiliyor. Ancak bu değişiklikler geniş coğrafi bölgelerde ve çeşitli türler arasında meydana geliyor, bu nedenle iklim değişikliği dışında çok az ortak nokta var.

Özellikle kuşlarda güçlü şekil değiştirme bildirilmiştir. Birkaç Avustralya papağanı türü, 1871’den bu yana küçük boyutda ortalama olarak %4-10’luk bir artış göstermiştir ve bu, her yıl yaz sıcaklığıyla pozitif olarak ilişkilidir. Bir tür küçük ötücü kuş olan Kuzey Amerika kara gözlü juncoları, artan küçük boyutu ile soğuk ortamlardaki kısa süreli aşırı sıcaklıklar arasında bir bağlantıya sahipti. Ayrıca memeli türlerinde de değişiklikler bildirilmiştir. Araştırmacılar, ağaç farelerinde kuyruk uzunluğunda artış ve maskeli sivri farelerde kuyruk ve bacak boyutunda artış olduğunu bildirmiştir.

Uzmanlar: “Şimdiye kadar görülen uzantı boyutundaki artışlar oldukça küçüktür – %10’dan az – bu nedenle değişikliklerin hemen fark edilmesi pek olası değildir. Ancak, kulaklar gibi belirgin uzantıların artacağı tahmin ediliyor – bu yüzden çok da uzak olmayan bir gelecekte canlı bir Dumbo ile sonuçlanabiliriz”diyor. İklim değişikliği nedeniyle hangi kuşların uzantı boyutunu değiştirdiğini ve nedenini daha iyi anlamasını sağlayacak araştırmalar devam ediyor.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL