Sağlık

COVİD-19 BELİRTİLERİ VE ÖNCEKİ SOĞUK ALGINLIKLARI

Bilim adamları, bu bağışıklık hücrelerinin, daha nazik kuzenleriyle zaten tanışmışlarsa, COVID-19’dan sorumlu koronavirüs olan SARS-CoV-2’ye karşı hızlı bir şekilde harekete geçmek için daha donanımlı oldukları sonucuna vardılar.   Bulgular, bazı..

COVİD-19 BELİRTİLERİ VE ÖNCEKİ SOĞUK ALGINLIKLARI

Bilim adamları, bu bağışıklık hücrelerinin, daha nazik kuzenleriyle zaten tanışmışlarsa, COVID-19’dan sorumlu koronavirüs olan SARS-CoV-2’ye karşı hızlı bir şekilde harekete geçmek için daha donanımlı oldukları sonucuna vardılar.

 

Bulgular, bazı insanların, özellikle çocukların, COVID-19’a neden olan koronavirüs SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı neden diğerlerinden çok daha dirençli göründüğünü açıklamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, hangi kişilerin COVID-19’un en şiddetli semptomlarını geliştirmesinin muhtemel olduğunu tahmin etmeyi de mümkün kılabilir.

Katil T hücreleri adı verilen söz konusu bağışıklık hücreleri, kan ve lenfte dolaşarak dokulara park eder ve yerleşik hücreler üzerinde yakın dur işlemleri gerçekleştirir. 1 Temmuz’da yayınlanan çalışma, en hasta COVID-19 hastalarından alınan öldürücü T hücrelerinin daha önce soğuk algınlığına neden olan koronavirüslerle daha önce karşılaşma belirtileri olduğunu gösterdi.

COVID-19’a karşı bağışıklığa ilişkin tartışmalar genellikle antikorlar, yani bir virüs savunmasız bir hücreye bulaşmadan önce tutunabilen proteinler üzerinde odaklanır.  Araştırmacılar bu konuda, “Patojenler hızla evrimleşir ve kritik özelliklerini antikorlarımızdan gizlemeyi öğrenir” dedi. Ancak T hücreleri patojenleri farklı bir şekilde tanır ve onları kandırmak zordur.

Hücrelerimizin tümü, son zamanlarda yaptıkları her bir proteinin bazı örneklerini peptit adı verilen küçük parçalara rutin olarak keserek ve bu peptitleri T hücreleri tarafından incelenmek üzere yüzeylerinde görüntüleyerek, iç durumlarıyla ilgili gerçek zamanlı raporlar yayınlar.

Pandemi ilerledikçe bilim adamları şöyle düşündü: “Birçok insan COVID-19’dan çok hastalanıyor veya ölüyor, diğerleri ise etrafta olduğunu bilmeden dolaşıyorlar. Neden?”

Yaygın olarak soğuk algınlığına neden olan dört koronavirüs suşunun bir veya daha fazlasının benzer bölümleriyle etkili bir şekilde aynı olduğu doğrulandı. Daha sonra, ya SARS-CoV-2 tarafından yapılan proteinlere özgü ya da bir veya daha fazla (veya hatta tümü) mevsimsel suş tarafından yapılan benzer proteinlerde bulunan 24 farklı peptit dizisinden oluşan bir panel oluşturdu.

Araştırmacılar, COVID-19 pandemisi başlamadan önce sağlıklı donörlerden alınan kan örneklerini analiz ettiler, yani pek çoğu muhtemelen soğuk algınlığına neden olan koronavirüs suşlarına maruz kalmış olsa da, SARS-CoV-2 ile hiç karşılaşmamışlardı. Bilim adamları, panelde temsil edilen her bir peptidi hedefleyen T hücrelerinin sayısını belirlediler.

Diğer koronavirüslerle paylaşılan SARS-CoV-2 peptitlerini hedef alan, maruz kalmayan bireylerin öldürücü T hücrelerinin, yalnızca SARS-CoV-2’de bulunan peptitleri hedefleyen öldürücü T hücrelerinden daha fazla çoğalma olasılığının olduğunu buldular.  Araştırmacılar, bu paylaşılan peptit dizilerini hedefleyen T hücrelerinin muhtemelen daha önce bir veya başka bir daha nazik koronavirüs suşu ile karşılaştığını ve yanıt olarak çoğaldığını söyledi.

Bu öldürücü T hücrelerinin çoğu “hafıza” modundaydı, diye eklediler.

Bilim adamları, “Hafıza hücreleri, bulaşıcı hastalık savunmasında açık ara en aktif olanlardır. Tekrarlayan bir patojenle savaşmak için sahip olmak istediğiniz şey onlar. Aşıların üretmesi gereken şey onlar” dediler.

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL