Elazığ

GELECEK FELAKETLERDEN, KİM SORUMLU OLACAK?

Şehrimizin bazı yerlerinde uzun zamandan beri insanlar için büyük tehlike arz ettiği iddia edilen ve ağır hasarlı olduğundan dolayı vatandaşların yetkililerden bir an önce yıkılması için talepte bulunduğu binalar hakkında..

GELECEK FELAKETLERDEN, KİM  SORUMLU OLACAK?

Şehrimizin bazı yerlerinde uzun zamandan beri insanlar için büyük tehlike arz ettiği iddia edilen ve ağır hasarlı olduğundan dolayı vatandaşların yetkililerden bir an önce yıkılması için talepte bulunduğu binalar hakkında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Elazığ Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve vatandaşlarla görüşmeler yaptık. Detaylar haberimizde…

 

“15 HAZİRAN 2020’DEN İTİBAREN İL ÖZEL İDARESİ İLE ELAZIĞ BELEDİYESİ’NE DEVRETTİK”
24 Ocak depreminden sonra Elazığ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’da tespit edilen ağır hasarlı binaların yıkılması için talimat vermişti. Uzun zamandan beri yılan hikayesine dönen ve ne olacağı merak konusu olan Elazığ’daki caddelerde ve sokaklarda bulunan ağır hasarlı binalar için yetkililerle görüşmeler yaptık. İlk önce Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ndeki yetkililer ile görüştük. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre, Elazığ’daki ağır hasarlı binaların yıkım işini 15 Haziran 2020’den itibaren İl Özel İdaresi ile Elazığ Belediyesi’ne devrettiklerini belirttiler.
“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ TAM LİSTELERİ GÖNDERMEDİ”
Bunun üzerine biz de İl Özel İdaresi’ni ve Elazığ Belediyesi’ni aradık. İl Özel İdaresi yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, özellikle İstasyon Caddesi’ndeki tehlike arz eden binaların akıbeti hakkında bilgi almak istedik. Birkaç fotoğraf üzerinden görüşmelerimiz oldu. Marathon Hotelinin sırasında bulunan ağır hasarlı yapı, Elazığ Belediyesi sınırları içerisinde olduğundan dolayı bu konuyu Elazığ Belediyesi ile görüşmemiz gerektiğini söylediler. Ancak diğer yerler konusunda da, “Diğer Sarayatik’te olanlarla ilgili arkadaşların bilgisi var, yeni gelecek listeyi bekliyorlar, önceki depremde yan binalar problemli olduğu için İstasyon Caddesi’ndeki binalar yıkılamamış. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gelen listeler netleşirse valiliğimiz görev dağılımı yapacaktır” açıklamasında bulundular. Bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün listeyi tam olarak göndermemesi bizleri şaşırttı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün listeleri tam olarak göndermesinden sonra Valiliğin görev dağılımını yaparak bu işi en kısa sürede çözümlemesini temenni ediyoruz.
“AĞIR HASARLI BİNALARI FİRMALAR YIKMAK İSTEMİYOR”
Bunun üzerine Elazığ Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile görüştük. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ndeki yetkililer, binaları yıkmak istediklerini ancak çoğunun altında iş yeri bulunduğundan ve dükkan sahiplerinin bu yıkıma izin vermediklerinden dolayı, aynı zamanda firmaların masrafı çok olduğundan dolayı yıkmadıklarını belirttiler. Hatta yıkım ücretini karşılayacaklarını söylemelerine rağmen yine de mal sahiplerinin yanaşmadıklarını açıkladılar. Bu yüzden ihale yoluna gideceklerini ancak henüz şartnameleri hazırlamadıklarını ifade eden yetkililer, bu şartnamelerin de en kısa sürede hazırlanacağını ifade etti.


“VATANDAŞ HAFİF HASARLI, DEVLET KURUMLARI AĞIR HASARLI DİYOR”
Yetkililerin görüşlerini aldıktan sonra halkımızın ve esnaflarımızın da görüşlerini aldık. Bu konuda bize açıklamalarda bulunan Alper Ayakkabı’nın Sahibi Vahap Erdem bize görüşlerini bildirdi. Erdem, “Ben burada 40 yıldır esnafım. Bu binanın yapılışını biliyorum. Müteahhit benim arkadaşımdı. 24 Ocak’taki depremde kolonların etrafına ayna koymuştum, o aynalar bile çatlamadı. Aslında bina, hafif hasarlıydı. Ancak daha sonra bazı mal sahipleri sırf devletten kredi alabilsinler diye pencere ve kapı çerçevelerini sökerek, bu binadan taşındılar. Onu gören diğer kat sahipleri de aynı şekilde bu binayı terk ettiler. Bunun üzerine hafif hasardan orta hasara, orta hasardan da ağır hasara dönük olarak rapor verildi. Zaten bina yıkılacağı için ben de kendime başka bir yer ayarladım. Ben de çıkacağım bu binadan” ifadelerinde bulundu. Aynı zamanda orada bulunan ve adını vermek istemeyen diğer bir esnafla da görüştük. O da benzer ifadelerde bulundu.
İsmini vermek istemeyen vatandaş, “Her an için deprem olup da bu binaların yıkılma tehlikesi var. Can güvenliğimiz yok. Zaten şehrin görünümünü de bozuyorlar. Geçen hafta İstanbul’dan amcamın oğlu geldi. “Buraya ne olmuş, neden toplamıyorlar? Yazık Elazığ’a” dedi. Dışarıdan gelen birisi için çok kötü bir görüntü, bu şekilde şehirde dolaşmaya biz utanıyoruz. İnşallah yetkililer bir an önce bu binaları yıkıp, yerine yenilerini yapıp Elazığ’ımızı daha güzel bir hale getirirler” dedi.
“ADI GEÇEN KURUMLARIN ACİL BİR ŞEKİLDE HAREKET GEÇMESİ VE BU SORUNA ÇÖZÜM BULMASI GEREKİYOR”
Bütün bu açıklamalardan sonra Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün listeleri tam olarak sunmamış olması, esnafın anlattığına göre hafif hasardan orta hasara, 5.3’lük depremden sonra orta hasardan ağır hasara dönmesi ve bütün bunların sonunda yıkımların halen daha bitmemiş olması hepimizi derinden üzmektedir. Bu sorunların bir an önce giderilerek, gereğinin yapılmasını yetkililerden istiyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı bilin lütfen!…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL