Dünya

PANDEMİ, BAZI YATIRIMCILARI PROJELERDEN CAYDIRDI

 Dünyanın çoğu bölgesinde pandemi sonrası iyileşme girişimlerine rağmen, planlanan toplam LNG arzının yüzde 38’inin nihai yatırım kararlarında gecikmeler yaşanıyor.      “Enerji veren yatırım: Küresel LNG Terminalleri Güncellenmesi 2021” başlıklı..

PANDEMİ, BAZI YATIRIMCILARI PROJELERDEN CAYDIRDI

 Dünyanın çoğu bölgesinde pandemi sonrası iyileşme girişimlerine rağmen, planlanan toplam LNG arzının yüzde 38’inin nihai yatırım kararlarında gecikmeler yaşanıyor.

 

 

 “Enerji veren yatırım: Küresel LNG Terminalleri Güncellenmesi 2021” başlıklı rapora göre, dünyanın çoğu bölgesinde pandemi sonrası iyileşme girişimlerine rağmen, planlanan toplam LNG arzının yaklaşık yüzde 38’inde nihai yatırım kararlarında gecikmeler veya ciddi zorluklar yaşanabilir.

Finansman zorlukları yaşanıyor

Rapor, Avrupa’da LNG projelerinin, doğal gazın iklim değişikliğine etkisi nedeniyle giderek artan bir şekilde finansman zorluklarıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Avrupa ülkeleri LNG ithalatını azaltmaya doğru ilerlerken, Türkiye, geçen yıl küresel piyasalarda 2019’a kıyasla LNG ithalatını en çok artıran üçüncü ülke olarak yer almıştı.

Raporun Baş Yazarı Lydia Plante, “LNG, karar vericilere ve yatırımcılara güvenli, temiz ve güvenli bir yatırım şeklinde sunulmuştu. Günümüzde tüm bu nitelikler, yükümlülüğe dönüştü. Projelerin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, yatırımcılar büyük ölçekli finansal kayıplara maruz kaldı.

En son yayınlanan IEA 2050 senaryoları, iklim açısından güvenli bir enerji geleceğinde LNG’nin yeri olmadığına işaret ediyor. LNG endüstrisi iklim değişikliği kozunu kaybetti. LNG’nin geleceğini belirleyecek tek soru, Biden yönetiminin lüzumsuz görülen bu projeleri desteklemek üzere değerli siyasi sermayesini boşa harcayıp harcamayacağı.” dedi.

Küresel Enerji İzleme Takipçisi İcra Direktörü Ted Nace, “Altyapı yatırımlarını ‘güvenli’ yatırım olarak görmeye alışkın kişiler, söz konusu LNG terminali yatırımları olunca zorlu bir yolda olabilirler. İhracat kapasitesinin inşasında fırsatlar daraldı. Bunun yanı sıra, Kuzey Amerika’daki projeler çeşitli nedenlerle planlanın gerisinde seyrediyor.

Kaya gazına dayalı olması sebebiyle ABD’deki projeler, özellikle Avrupalı alıcılar tarafından kirli olarak nitelendiriliyor. Ayrıca, Katar ve Rusya, daha düşük maliyetlerle doğal gaz çıkarabiliyor ve bu pazar payından feragat etmeye niyetli değil.” ifadelerini kullandı.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL