Yaşam

COVİD-19, ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRDİ

Bu alışkanlıkların başında Doom (Kıyamet) Kaydırması geliyor. Ruh sağlığı uzmanları, uygulamanın ruh sağlığına zararlı olabileceğini belirtmişlerdir. Hadi gelin bu uygulama hakkında biraz daha bilgi verelim sizlere…   Sosyal medyadaki kötü..

COVİD-19, ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRDİ

Bu alışkanlıkların başında Doom (Kıyamet) Kaydırması geliyor. Ruh sağlığı uzmanları, uygulamanın ruh sağlığına zararlı olabileceğini belirtmişlerdir. Hadi gelin bu uygulama hakkında biraz daha bilgi verelim sizlere…

 

Sosyal medyadaki kötü haberler arasında durmadan gezinme ve ortaya çıkan her endişe verici haberi okuma diye tanımlıyor uzmanlar, bu alışkanlığı… Bu, ne yazık ki COVID-19 pandemisi sırasında yaygınlaşmış gibi görünen bir alışkanlıktır.

Beynimizin biyolojisi bunda rol oynayabilir. Bazı araştırmacılar, bir insanın, istenmeyen bir olumsuz olay hakkındaki bilgileri öğrenme veya bunlardan saklama seçeneği ile karşı karşıya kaldığında, bireyin muhtemelen önleme gücüne sahip olmadığı, aktif hale gelen beyindeki belirli alanları ve hücreleri belirlediler.

Yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkan bulgular, obsesif-kompulsif bozukluk ve anksiyete gibi psikiyatrik durumların altında yatan süreçlere ışık tutabilir. Hepimizin modern yaşamın bir özelliği olan bilgi tufanıyla nasıl başa çıktığımızdan bahsetmiyoruz bile, dikkatinizi çekeriz…

Uzmanlar bu konuda, “İnsanların beyinleri bilgi çağıyla başa çıkmak için iyi donanımlı değil. İnsanlar sürekli haberleri kontrol ediyor ve bu kontrollerin bir kısmı tamamen yararsız. Modern yaşam tarzlarımız, belirsiz ve sürekli değişen bir ortamda hayatta kalmamıza yardımcı olmak için milyonlarca yıl içinde gelişen beynimizdeki devreleri yeniden şekillendiriyor olabilir” diyor.

Ancak aynı devrelerin cezalar gibi olumsuz olarak beklenen olaylar hakkında bilgi aramaya dahil olup olmadığı açık değildi. Ne de olsa çoğu insan, örneğin bir at yarışına yapılan bir bahsin büyük bir getiri sağlayıp sağlamayacağını bilmek ister. Kötü haberler için öyle değil.

“Beynimizin gelişmediği bir dünyada yaşıyoruz. Bilginin sürekli mevcudiyeti, başa çıkmamız gereken yeni bir zorluk. Bilgi arama mekanizmalarını anlamak, toplum ve ruh sağlığı için oldukça önemli” diyor uzmanlar…

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL