Sağlık

COVİD-19 OKSİJEN YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR

Biyomedikal mühendisleri, COVID-19 hastalarında düşük kan oksijenini araştırmak için bilgisayar modellemesini kullanıyor.   Bilim adamları, yeni koronavirüsün akciğerlere ve vücudun diğer bölümlerine nasıl saldırdığına dair birçok şaşırtıcı yönü hala çözüyor. En..

COVİD-19 OKSİJEN YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR

Biyomedikal mühendisleri, COVID-19 hastalarında düşük kan oksijenini araştırmak için bilgisayar modellemesini kullanıyor.

 

Bilim adamları, yeni koronavirüsün akciğerlere ve vücudun diğer bölümlerine nasıl saldırdığına dair birçok şaşırtıcı yönü hala çözüyor. En büyük ve yaşamı tehdit eden gizemlerden biri, virüsün vücuttaki oksijen seviyelerinin anormal derecede düşük olduğu ve çok uzun süre tespit edilmezse hayati organlara onarılamaz şekilde zarar verebilecek bir durum olan “sessiz hipoksiye” yani oksijen yetmezliğine nasıl ve neden olduğudur. Şimdi, bilgisayar modelleri ve gerçek hasta verileriyle karşılaştırmalar sayesinde, dünyanın bir çok üniversitelerindeki biyomedikal mühendisleri ve işbirlikçiler gizemi çözmeye başladılar.

Tehlikeli derecede düşük oksijen seviyeleri yaşamasına rağmen, ciddi COVID-19 vakalarıyla enfekte olmuş birçok kişi bazen nefes darlığı veya nefes almada zorluk belirtisi göstermez. Hipoksinin sessizce hasar verme yeteneği, “sessiz” olarak adlandırılmasının nedenidir. Koronavirüs hastalarında enfeksiyonun önce akciğerlere zarar verdiği ve akciğerlerin bazı kısımlarını düzgün çalışamaz hale getirdiği düşünülüyor. Bu dokular oksijen kaybeder ve çalışmayı durdurur, artık kan akışını oksijenle doldurmaz ve sessiz hipoksiye neden olur. Ancak bu domino etkisinin tam olarak nasıl oluştuğu şu ana kadar netlik kazanmadı.

Son olarak, araştırmacılar bilgisayar modellerini kullanarak COVID-19’un akciğerlerin normal şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu normal hava-kan akışı oranına müdahale edip etmediğini tespit etti.

Bu tür uyumsuz hava-kan akış oranının astım hastaları gibi birçok solunum yolu hastalığında meydana gelen bir şey olduğunu ve COVID-19’da gözlemlenen şiddetli, sessiz hipoksiye olası bir katkıda bulunabileceğini söylüyor. hastalar. Modelleri, bunun sessiz hipoksi nedeni olması için, akciğer taramalarında yaralı veya anormal görünmeyen akciğer bölümlerinde uyumsuzluğun olması gerektiğini öne sürüyor.

Bir hastanın kan oksijeninin neden düşük olabileceğinin tüm olası nedenlerini anlamanın kritik olduğu söyleniyor. Böylece kan damarlarını daraltmaya, kan pıhtılarını patlatmaya veya kan pıhtılarını düzeltmeye yardımcı olabilecek ilaçlar da dahil olmak üzere uygun tedavi şekline karar verilebiliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL