Elazığ

“ESNAF GRUPLARIMIZ SAHİPSİZ KALMIŞ DURUMDALAR”

ELKROM Paslanmaz Metal Krom firma sahibi Sayın Yakup Baş ile röportaj yaptık. Gazetemize, Elazığ ticareti ve esnafların durumları hakkında açıklamalarda bulundu.   “İMALAT, SANAYİ, İNŞAAT VE CAM SEKTÖRÜNE HİZMET EDİYORUZ”..

“ESNAF GRUPLARIMIZ SAHİPSİZ KALMIŞ DURUMDALAR”

ELKROM Paslanmaz Metal Krom firma sahibi Sayın Yakup Baş ile röportaj yaptık. Gazetemize, Elazığ ticareti ve esnafların durumları hakkında açıklamalarda bulundu.

 

“İMALAT, SANAYİ, İNŞAAT VE CAM SEKTÖRÜNE HİZMET EDİYORUZ”
Yaptığı işler hakkında bilgiler veren Elkrom Paslanmaz Metal Krom firmasının sahibi Yakup Baş, “1973 Elazığ doğumluyum. 48 yaşındayım ve 32-33 yıl esnaflık ve ticaretle uğraştım. Babadan ve dededen kalma bir ticaret kültürümüz yok. Ben devlet memuru bir babanın çocuğuyum. İmalat sanayi, inşaata ve cam sektörüne hizmet ediyorum. Elazığ’da olmayan ürünleri üretmek için bir çabamız var. Çevre illere ve Elazığ’a bayrak direği, havuz merdiveni, engelli tutamakları gibi tasarım imalatları yapıyoruz. Aynı zamanda da inşaat sektörüne cam ve paslanmaz ürünlerle alakalı hizmet etmekteyiz. 17 kişilik bir çalışan grubumuz var onlarla birlikte ticaret yapmaktayız” dedi.
“ORTA ÖLÇEKLİ BİR ESNAF TİCARETİNİ YAPIYORUZ”
Yıllardan beri ticaretle uğraştığından bahseden Baş, “Gençlik yıllarımda gıda ile başladım. Orta öğretim dönemlerimde ise inşaat sektöründe yerleri süpürmekten tutun çivi ayırmayla ve alçı hazırlamakla çocukluk yıllarımda bu işe başladım. Askere gidene kadar farklı yerlerde de çıraklık, kalfalık olarak nitelendireceğimiz hayata dair emeklerimiz oldu. Askerden geldikten sonra da kendi ticaret hanemizi açtık. Sonrasında bayilik çalışmalarımız oldu yaklaşık 16-17 yıl kadar bir gıdaya hizmetimiz oldu. Gıdadan sonra inşaat sektörünü daha cazip gördük. 13 yıl önce Elazığ’da ihtiyaç duyduğumuzu hissettiğimiz tasarım sektörüne giriş yaptık. Öncelikle çevre illere malzeme sattık. Kuzey Irak ve Suriye gibi yerlere malzeme satışıyla başladık. Ardından da mevcut ticaretimiz bu zamana kadar geldi. Çok yüksek hacimli bir ticaret hanemiz olmasa da orta ölçekli bir esnaf ticaretini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“BU SEKTÖRDE ELAZIĞ’IN %15 KESİMİNE HİTAP EDİYORUZ”
Gelecekte hedefinin ihracat olduğundan bahseden Elkrom Paslanmaz Metal Krom firmasının sahibi Yakup Baş, “Hedef noktamız belli firmalar. Bize müdavim olan firmalar da var. Biz Elâzığ’da mevcut paslanmaz sektörüne yaklaşık %15 gibi kesimine hitap ediyoruz fakat tasarımını kendi ürettiğimiz ürünlerde yaklaşık %50’sinin üzerine pazarlamamız var şehirde. Bir tek Elazığ’da değil çevre illerde de biz tasarım ürünlerimizin yaklaşık %25-30 gibi bir pazar payına hükmedebiliyoruz. İhracat her ticaret hanenin veya her üreticinin hayalidir. İhracat yapmak milli bir duygudur, bir şeyi üretip de dünyanın her hangi bir ülkesine gönderdiniz mi insana maddi olduğu kadar manevi bir haz da yaşatır. Bizim de bu konularda muradımız yok dersek yalan söylemiş oluruz, var ve olması da gerekiyor. Yurtdışına zaman zaman gönderdiğimiz yerlerde oluyor, küçük dozlarda da olsa ihracat yaptığımız yerler de oluyor. Fakat bizim ürünlerimiz genelde bölgesel ürünler, hacmi ağır olan ürünler onun için mevcut bulunduğu yerlerde imal edilip en fazla çevre illere gönderilecek kadar bir taşıma kapasitesi var. Bizim ürünlerimiz de küçük ürünler haricinde çok fazla bir ihracat yüzdemiz oluşmuyor. İleri dönemlerde ticareten hanemizi teknoloji anlamada bu tip ürünlerle çevreci ve şekilci bir hale getirip yurt dışına açılmak gibi bir hedefimiz var. Türkiye’de ticaret konusunda ciddi bir istikrarsızlık var. Özellikle ham madde tedariğinde çok ciddi bir sıkıntı var, bu bir tek bizde değil inşaatın tüm kalemlerinde artık gözle görülecek durumda. Türk ürünlerin ham maddesinin fiyatlarının yükselmesi değil aynı zamanda termin sürelerinin uzamasıyla da alakalı. Çünkü termin de çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz, bu da fiyatlara yansıyor ve bu yüzden uzun vadeli ticaretlerde de haliyle uzak kaçıyoruz. Şu anda mecburen bahsettiğim gibi ticaretteki istikrarsızlıktan dolayı biraz yatırımlarımızı kısa vadeli yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.
“PANDEMİDE TİCARET ŞEKLİ DEĞİŞTİ”
Pandemide ticaretin farklı boyutlara geldiğini belirten Baş, “Pandemide ticaret şekli değişti. Pandemi öncesi ticaret bir kültürdü, halen daha öyledir ama biraz farklılıklar oluşuyor mu evet. Pandemiden önceki dönemlerde hani babadan çocuğuna kalan bir ticaret kültürü vardı, ama şu an 19-20 yaşındaki bir çocuk sosyal medyadan hiç görüp ve üretmediği bir ürünü alıp dünyanın her hangi bir tarafında satıyor. Aslında bizler de mevcut olan ticarete değil de alışagelmişin dışında bir ticarete gittiğini görüyoruz. Bu konuda mevcut Elazığ esnafının, STK’ların etki alanını güçlendirerek kendi esnaf ve sanatkârlarımızın bu tür ticaretlere ciddi bir şekilde eğilip bunlara destek verilmesi gerekiyor. Elâzığ’da pandemiye rağmen ihracat rakamları kötü değil, kendi mevcut ürünlerimizi üretip satmasak bile tacilli kültürü ile Türkiye’nin herhangi bir yerine hatta Türkiye’de üretilemeyen bir ürünü dahi Dünya’nın herhangi bir yerine satma şansımız var. Bizim de bu konuda ciddi bir şekilde Ticaret Odamızın, Esnaf Odamızın, Ekonomi STK’larının eğitim vermesi gerekiyor. Şehirde bu konuda uzmanlaşmış olan kişilerin yeni nesile ticaret kültürünü aşılaması gerekiyor. Biz de bu tür konulara ayak uydurmaya çalışıyoruz” dedi.
“ESNAF GRUPLARIMIZ SAHİPSİZ KALMIŞ DURUMDALAR”
Pandemiden dolayı esnafımızın zor durumda kaldığını söyleyen Elkrom Paslanmaz Metal Krom firmasının sahibi Yakup Baş, “Ayağa kalkmak aslında çok basit bir şeydir. Basit derken illaki zorlukları var ama iyi bir kurguyla iyi bir yönetimle çok rahat bir şekilde şehir tekrardan ayağa kaldırılır. Şu anda Elazığ ticareti depremin vermiş olduğu bir büyüme yaşıyor özellikle inşaat sektörü. Fakat bunun yanında hizmet ve eğitim sektörü gibi tamamen yerle bir olan sektörlerimiz var. Hizmet sektöründe özellikle kahveci ve lokantacı gibi küçük esnaflarımız bu durumda en mağdur konumdalar. Maalesef bu esnaf gruplarımız da sahipsiz kalmış durumdalar. Özellikle mevcut oda başkanlarımız siyasete olan yakınlıklarına rağmen esnafının sorunlarını dinleyip yukarıya söylemeye cesaret edemedikleri için bu esnaflarımızın mağdur olmalarına sebep oldular. Elâzığ’a baktığımız zaman pandemiden dolayı değil yıkılan binalardan dolayı caddelerden insanlar geçemez durumda oldular. Hani esnafımıza devletimiz bundan dolayı bir yardımda bulundular mı evet bulundular. Ancak geri ödemelerden, depremden ve pandemiden dolayı esnafımız zor durumda kaldılar. İnşaat sektöründe ise işsizlikten dolayı değil de şuan ki ticaretin istikrarsız olduğundan dolayı sıkıntı yaşanmakta. Bunları nasıl kurgularız özellikle Elâzığ’da ki üretici esnafımıza istihdam oluşturmak üzere ve ihracata ya da piyasa da ki arz talebi karşılayacak ürünleri üretecek şekilde krediler verilebilir. Üretime vereceğimiz destek ile özellikli bizim gibi organize sanayi bölgemiz de ki işletmeleri bizler tekrar üretime yönelik ihracatı ve istihdamı olan ürünlere yönelik iş yerlerimizde devlet garanti fonunu hayata geçirmesiyle birlikte Elazığ ticaretinin çok kısa bir zamanda tekrardan eski günlerden daha da iyi bir hal alacağına eminim. Elazığ cazibe merkezi haline de gelebilir çünkü Elazığ çevre illerden de güven şehri olarak da coğrafi olarak da yakınlığı ile bir yerdir. Elimizde çok fazla imkan var. Siyaseten uzak tamamen şehrin ticari dinamikleri ile bir araya gelerek kurulan her türlü oluşum Elazığ şehrini ayağa kaldıracaktır. Deprem sonrası yeni kurgular la siyasetten uzak siyasetçiden uzak desteğimizi tamamen şehrin kendi insanının iradesinden alan ve bu iradeyi talebe dönüştüren bir oluşumla inşallah devletimizden taleplerde bulunup bunları da inşallah hayata geçiririz. Umutlu olalım. Şehrimizin özellikle merkez mahallelerine girdigimiz zaman üzücü görüntüler görmekteyiz yeni imar projeleri ile Elazığımız bunun altından da kalkacaktır” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL