Sağlık

Araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdalar ile kanser geliştirme riski arasındaki ilişkinin bugüne kadarki en kapsamlı değerlendirmesini yaptılar.   Ultra işlenmiş gıdalar; gazlı içecekler, toplu üretilen paketlenmiş ekmekler, birçok hazır yemek ve..

Araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdalar ile kanser geliştirme riski arasındaki ilişkinin bugüne kadarki en kapsamlı değerlendirmesini yaptılar.

 

Ultra işlenmiş gıdalar; gazlı içecekler, toplu üretilen paketlenmiş ekmekler, birçok hazır yemek ve çoğu kahvaltılık gevrek gibi üretimleri sırasında yoğun şekilde işlenmiş gıda maddeleridir.

Ultra işlenmiş gıdalar genellikle nispeten ucuz, kullanışlı ve yoğun bir şekilde pazarlanıyor ve genellikle sağlıklı seçenekler olarak görülüyor. Ancak bu yiyecekler ayrıca genellikle tuz, yağ, şeker bakımından daha yüksektir ve yapay katkı maddeleri içerir. Artık obezite, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık dahil olmak üzere bir dizi kötü sağlık sonucuyla bağlantılı oldukları iyi bir şekilde belgelenmiştir.

Araştırmacılar, 10 yıllık bir süre boyunca katılımcıların sağlığını izlediler ve genel olarak herhangi bir kanser geliştirme riskinin yanı sıra 34 kanser türü geliştirme riskini de incelediler. Ayrıca insanların kanserden ölme riskine de baktılar.

Çalışma, ultra işlenmiş gıdaların daha yüksek tüketiminin, genel olarak ve özellikle yumurtalık ve beyin kanserleri ile daha yüksek kanser geliştirme riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Ayrıca, özellikle yumurtalık ve meme kanserleri olmak üzere, kanserden ölme riskinin artmasıyla da ilişkilendirildi.

Bir kişinin diyetindeki ultra işlenmiş gıdadaki her yüzde 10’luk artış, genel olarak kanser insidansında yüzde 2’lik bir artış ve özellikle yumurtalık kanserinde yüzde 19’luk bir artış oldu.

Ultra işlenmiş gıda tüketimindeki her yüzde 10’luk artış, meme kanserinde yüzde 16’lık ve yumurtalık kanserinde yüzde 30’luk bir artışın yanı sıra genel olarak kanser ölümlerinde yüzde 6’lık bir artışla ilişkilendirildi.

Araştırmacılar, “Vücudumuz, bu ultra işlenmiş bileşenlere ve katkı maddelerine, minimum düzeyde işlenmiş taze ve besleyici gıdalara verdiği tepkiyi vermeyebilir. Bununla birlikte, aşırı işlenmiş gıdalar her yerde ve tüketimi teşvik etmek için ucuz fiyat ve çekici ambalajlarla yüksek oranda pazarlanmaktadır. Bu, nüfusu ultra işlenmiş gıdalardan korumak için gıda ortamımızın acil reforma ihtiyacı olduğunu gösteriyor.”

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü daha önce sağlıklı ve sürdürülebilir bir diyetin parçası olarak aşırı işlenmiş gıdaların kısıtlanmasını önermişti.

Araştırmacılar, “Düşük gelirli haneler, bu ucuz ve sağlıksız ultra işlenmiş gıdalara karşı özellikle savunmasız. Herkesin sağlıklı, besleyici ve uygun fiyatlı seçeneklere erişimini sağlamak için minimum işlenmiş ve taze hazırlanmış yemekler sübvanse edilmelidir.”

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL