Sağlık

KOKU KAYBININ MEYDANA GELMESİNİN ANA NEDENİ…

Son yapılan araştırmalara göre, COVID-19’dan sonra koku alma duyularını geri kazanamamasının nedeni, koku alma sinir hücrelerinde devam eden bir bağışıklık saldırısı ve bu hücrelerin sayısındaki buna bağlı düşüşle bağlantılı olduğu..

KOKU KAYBININ MEYDANA GELMESİNİN ANA NEDENİ…

Son yapılan araştırmalara göre, COVID-19’dan sonra koku alma duyularını geri kazanamamasının nedeni, koku alma sinir hücrelerinde devam eden bir bağışıklık saldırısı ve bu hücrelerin sayısındaki buna bağlı düşüşle bağlantılı olduğu belirtildi. 

 

COVID-19’dan sonra koku alma duyularını tam olarak iyileştirmemiş milyonlarca insanı rahatsız eden can sıkıcı bir soruna ilişkin önemli bir fikir veriyor.

Bulgu, kayıp kokusuna odaklanırken, benzer biyolojik mekanizmalar tarafından tetiklenebilecek diğer uzun COVID-19 semptomlarının (genel yorgunluk, nefes darlığı ve beyin bulanıklığı dahil) altında yatan olası nedenlere de ışık tutuyor.

Nörobiyoloji Bölümü uzmanları:  “COVID-19 enfeksiyonu ile tipik olarak ilişkilendirilen ilk semptomlardan biri koku kaybıdır. Neyse ki, viral enfeksiyonun akut fazı sırasında koku alma duyusu değişen birçok kişi, önümüzdeki bir ila iki hafta içinde kokuyu geri alacaktır, ancak bazıları iyileşmez. Bu, SARS-CoV2 ile enfekte olduktan sonra neden aylarca, yıllarca kalıcı koku kaybı yaşamaya devam edeceğini daha iyi anlamamızı sağlıyor.”

COVID-19’u takiben uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalardan toplanan biyopside koku alma epitel örneklerini analiz ettiler.

Bilim insanları, bu hastaların burnundaki anormal bağışıklık tepkisini veya onarım süreçlerini modüle etmenin, koku alma duyusunu en azından kısmen geri kazanmasına yardımcı olabileceğinden umutlu olduklarını söyledi. Bu çalışmanın şu anda laboratuvarda devam ettiğini belirttiler.

Ayrıca bu çalışmadan elde edilen bulguların, benzer iltihaplanma süreçlerinden geçebilecek diğer uzun süreli COVID-19 semptomlarına ilişkin ek araştırmalara da bilgi sağlayabileceği söylendi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL