Güncel

ENGELLİLER HEM İŞSİZ, HEM YOKSUL

Engellilerin evde bakımını üstlenen annelerin “Emeklilik Hakkı İstiyoruz” diyen Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Metin Fırat, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.    Fırat açıklamalarında şu ifadelerikullandı; “Engelli bakımını üstlenen annelerin..

ENGELLİLER HEM İŞSİZ, HEM YOKSUL

Engellilerin evde bakımını üstlenen annelerin “Emeklilik Hakkı İstiyoruz” diyen Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Metin Fırat, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

 

Fırat açıklamalarında şu ifadelerikullandı;

“Engelli bakımını üstlenen annelerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenerek, emeklilik haklarının sağlanması ve geleceklerinin güvence altına alınmasını istiyoruz.

Engelli çocukların ailede bakımını genelde anneler üstlenmektedir. Annelerin bakım sürecinde yaşadıkları toplumsal dışlanma ile oluşan psikolojik sorunlar, işsizlik ve buna bağlı maddi yetersizlik hak kayıplarına yol açmaktadır. Engelli çocuk anneleri, eşitsiz ve güvencesiz yaşlanmaktadır.

Evde ağır engelli bakımını üstlenen annelere emeklilik hakkının tanınması, bunun için de sosyal güvenlik priminin devlet tarafından karşılanması bu hak kaybının önüne geçecektir. Mecliste bulunan siyasi partilere sunulup bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması engelli çocuğuna bakan annelerimizin talebidir.

Engelli işsizliğinde ise tablonun çok daha ağır olduğuna dikkat çekiyor. “Ülkemizde genel işsizlik oranı, resmi rakamlara göre yüzde 13 civarında; ama bu oran engelliler arasında yüzde 78’ler seviyesinde. Yani her 10 engelliden yaklaşık 8’i işsiz” ve yoksul bırakılan engelli ailelerinin, en azından emeklilik hakkına kavuşmasını amaçlıyoruz.

“Engellilerin mali desteğe ihtiyaç duyması, istihdam sürecine dahil edilmeleri, engelli aylıkların bağlanma kriterlerinin hayatın gerçeklikleriyle uyumlu olması ve daha da çoğaltılacak konular engellilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri için zorunlu talepleri ve hakları” olduğunu da söylüyoruz.

Türkiye’de engelli nüfusu kesin bilinmese de Türkiye nüfusunun yaklaşık 10 milyonunun engelli olduğunu belirterek bu sayıya aileler da dahil edildiğinde, sayının 30- 40 milyonu bulduğunu söylüyoruz.

Engellilerin maruz kaldığı hak ihlallerini, zorlukları onlarla beraber ve aynı şekilde yaşayan fakat görünmeyen, yok sayılan, farkında olunmayan başka bir kesimin daha olduğunun altını çiziyoruz, “Bunlar, evde engelli bakımını üstlenen kadınlar!” diyor. Sadece kadınların değil, erkeklerin de engelli bakımını üstlendiklerinin altını çiziyoruz.

“Fakat ülkemizde evde engellilerin bakımını üstlenenlerin yüzde 91’i kadınlardan oluşuyor. Bu durumda olan kadınların sayısının ise 536 bin civarında olduğu tahmin ediyoruz”

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL