Sağlık

KURU ERİK YEMEK, YAŞLI KADINLARDA KEMİK KAYBINA KARŞI KORUNMAYA YARDIMCI OLABİLİR

Kuru eriklerin bağırsaklarınız için iyi olduğu zaten iyi biliniyor, ancak yeni Penn State araştırması, bunların kemik sağlığı için de iyi olabileceğini gösteriyor. Bir araştırma incelemesinde, araştırmacılar, muhtemelen her ikisi de..

KURU ERİK YEMEK, YAŞLI KADINLARDA KEMİK KAYBINA KARŞI KORUNMAYA YARDIMCI OLABİLİR

Kuru eriklerin bağırsaklarınız için iyi olduğu zaten iyi biliniyor, ancak yeni Penn State araştırması, bunların kemik sağlığı için de iyi olabileceğini gösteriyor.

Bir araştırma incelemesinde, araştırmacılar, muhtemelen her ikisi de kemik kaybına katkıda bulunan iltihaplanma ve oksidatif stresi azaltma yetenekleri nedeniyle, eriklerin postmenopozal kadınlarda kemik kaybını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabileceğini buldular.

Araştırmaclar, “Menopoz sonrası kadınlarda, düşük östrojen seviyeleri oksidatif stres ve iltihaplanma artışını tetikleyerek kırıklara yol açabilecek kemiklerin zayıflaması riskini artırabilir” dedi. “Kuru erikleri diyete dahil etmek, bu süreci yavaşlatarak veya tersine çevirerek kemiklerin korunmasına yardımcı olabilir.”

Osteoporoz, herhangi bir yaşta herkesin başına gelebilecek, kemiklerin zayıf veya kırılgan hale geldiği bir durumdur, ancak araştırmacılara göre en yaygın olarak 50 yaşın üzerindeki kadınlardır. Bu durum dünya çapında 200 milyondan fazla kadını etkilemekte ve neredeyse dokuz milyona neden olmaktadır. Her yıl kırıklar.

Osteoporozu tedavi etmek için ilaçlar mevcut olsa da, araştırmacılar, durumu beslenme ile tedavi etmenin yollarına artan bir ilgi olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, “Fenolik asit, flavonoidler ve karotenoidler gibi biyoaktif bileşikler açısından zengin meyve ve sebzeler, potansiyel olarak osteoporoza karşı korunmaya yardımcı olabilir,” dedi ve “önceki araştırmalarda özellikle kuru erik dikkat çekiyor.”

Araştırmacılara göre, kemikler yetişkin yaşamı boyunca, eskilerini çıkarırken sürekli olarak yeni kemik hücreleri oluşturan süreçlerle korunur. Ancak 40 yaşından sonra, eski hücrelerin bu parçalanması, yenilerinin oluşumunu geride bırakmaya başlar. Buna, vücutta serbest radikaller ve antioksidanların dengesiz olduğu iltihaplanma ve oksidatif stres dahil olmak üzere birçok faktör neden olabilir.

Ancak kuru erik, mineraller, K vitamini, fenolik bileşikler ve diyet lifi gibi birçok besinsel faydaya sahiptir – bunların hepsi bu etkilerin bazılarına karşı koymaya yardımcı olabilir.

İncelemeleri için araştırmacılar, kemirgen modellerinde 16 klinik öncesi çalışmadan, on klinik öncesi çalışmadan ve iki klinik çalışmadan elde edilen verileri analiz ettiler. Araştırmalar boyunca, araştırmacılar kuru erik yemenin iltihabı ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğuna ve kemik sağlığını desteklediğine dair kanıtlar buldular.

Örneğin, klinik deneyler, bir yıl boyunca her gün 100 gram kuru erik yemenin – yaklaşık 10 kuru erik – ön kol ve alt omurgadaki kemiklerin kemik mineral yoğunluğunu iyileştirdiğini ve kemik döngüsü belirtilerini azalttığını buldu.

Ek olarak, altı ay boyunca günde 50 veya 100 gram kuru erik yemek, erik yemeyen kadınlara kıyasla toplam kemik mineral yoğunluğu kaybını önledi ve kemik erimesinin bir göstergesi olan TRAP-5b’yi azalttı.

Rogers, “Birlikte ele alındığında, in vitro, klinik öncesi çalışmalardan ve sınırlı klinik çalışmalardan elde edilen kanıtlar, kuru eriklerin kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.” Dedi. “Bu, değişmiş kemik döngüsünden ve inflamasyonu inhibe ederek ve oksidatif stres belirteçlerini baskılayarak olabilir.”

Araştırmacılar, etkiler için potansiyel bir mekanizmanın, bağırsak mikrobiyomunda bir değişikliği tetikleyen ve daha sonra kolondaki iltihabı azaltan kuru erik olduğunu söyledi. Bu daha sonra proinflamatuar sitokinlerin seviyelerini ve oksidatif hasarın belirteçlerini azaltabilir.

Gelecekte, araştırmacılar, De Souza tarafından yönetilen randomize kontrollü bir çalışmada 12 ay boyunca kuru erik tüketiminin kemik sonuçları, inflamatuar yollar ve bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkileri hakkında daha fazla rapor hazırlamayı planlıyorlar.

California Kurutulmuş Erik Kurulu bu araştırmayı desteklemeye yardımcı oldu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL