Elazığ

ELAZIĞ’IN ÜZÜMÜ YURTDIŞINA AÇILDI

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan Hoş Köyünde üzüm ihracatı yapan özel bir firmayı ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. Türkiye’de üzüm yetiştiriciliğinde sayılı illeri arasında yer alan..

ELAZIĞ’IN ÜZÜMÜ YURTDIŞINA AÇILDI

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan Hoş Köyünde üzüm ihracatı yapan özel bir firmayı ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.

Türkiye’de üzüm yetiştiriciliğinde sayılı illeri arasında yer alan Elazığ’da yaklaşık 120 bin dönümlük alanda yıllık 200 bin ton civarında rekolte elde ediliyor. Özellikle Hoş köyündeki üzümler, iç piyasanın yanı sıra yurt dışından da yoğun ilgi çekiyor.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Hoş köyünde yurt dışına üzüm ihracatı yapan özel bir firmayı ziyaret ederek firma sahiplerinden bilgi aldı.

3 Bin ton Ağın üzümünün ihraç edildiğini belirten ETSO Başkanı Asilhan Arslan, “Bu sene sezonunda 3 bin tona yakın Ağın üzümümüz ihraç malı olarak Romanya, Ukrayna, Moldova gibi ülkelere ihraç edildi, sevk edildi. Bunun mutluluğunu yaşamaktayız. Boğazkere ve öküzgözü üzümümüzün coğrafi işaretlenmesi yapılmıştı. Bizlerde Ağın kırmızısı ve Ağın beyazı üzümümüzün coğrafi tescil işlemlerinin yapılması adına müracaatlarımızı yaptık. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerimizin coğrafi tescilini almış olacağız. Ağın beyazı ve Ağın kırmızısı üzümümüzün en büyük özelliği raf ömrünün yüksek olması, dayanıklılığının yüksek olması. Böylelikle uzun süreli yollara dayanabilen ve marketlerde yerini alıncaya kadar tadı, şekli, rengi bozulmadan tüketiciye ulaştırılan cinsten olması. Tabi ki bu da en iyi şekliyle bu özellikleriyle markette yerini bulacaktır. Her geçen gün Elazığ çiftçimiz, Elazığlı üreticilerimiz ve Elazığlı komisyoncularımız daha profesyonel bir şekliyle tarım ürünlerini işlemeyi ve muhafaza etmeyi sağlıyorlar. Bugün de o soğuk hava depolarının birindeyiz. Bu güven komisyonunun soğuk hava deposunda ürünler saklanarak ihraç edilmek üzere tüketicilere, tacirlere ihracatçılara ulaştırılıyor. Aynı şekilde organize sanayi bölgemizde de birkaç tesisimiz var” dedi.

İhracatçı İbrahim Yalnız ise, Ağın üzümünün önemli bir üzüm olduğunu söyleyerek; “Bu bölgede Elazığ’ın Ağın üzümü bölgesel bir üzüm. Onun çalışmasını yapıyoruz. İkinci senemiz burada. Bu sene biraz daha alışılmış vaziyette geldik. Ürünümüz heybetli üzüm. Alternatifi pek olmayan bir üzüm. Diğer bölgelerin üzümüne karşı biraz daha farklılık yaratıyor salkım sistemiyle. İkinci firmamız TKS firmamız vardı. Onunla beraber çalışmalarımızı yaptık. Yavaş yavaş bölgeyi ihracata alıştırıyoruz, köylüyü alıştırıyoruz” dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL