Elazığ

AVCIL: “DEMİR FİYATLARININ YÜKSELMESİ KARA BORSACILIKTIR”

MİA İnşaat firmasının sahibi sayın Murat Avcıl ile röportaj yaptık. Gazetemize, inşaat sektörünün son dönemde yaşadığı sorunlar ve çözüm yolları hakkında açıklamalarda bulundu.     “İNŞAAT DURDURMA KARARI YANLIŞ BİR..

AVCIL: “DEMİR FİYATLARININ YÜKSELMESİ  KARA BORSACILIKTIR”

MİA İnşaat firmasının sahibi sayın Murat Avcıl ile röportaj yaptık. Gazetemize, inşaat sektörünün son dönemde yaşadığı sorunlar ve çözüm yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

 

 

“İNŞAAT DURDURMA KARARI YANLIŞ BİR KARAR”

1986 yılından beri inşaat ve emlak sektörünün içerisinde bulunduklarından bahseden Murat Avcıl, “1986 yılından beri inşaat ve emlak sektöründeyiz. Bir ara emlak sektöründeydim, son 2 yıldır ise inşaat sektöründeyim. Ailem ise halen emlak sektöründe. Normalde de inşaat mühendisiyim, esnaflıktan dolayı kendi mesleğimizi yapıyoruz.
İnşaat durdurma kararı yanlış bir karar!… Çünkü Elazığ depremden çıkmış bir şehir… Kentsel dönüşümlerin hiçbir tanesi yapılamadı. Buralar kentsel dönüşüm olduğundan dolayı, çok büyük bir sorun var. Ayrıca belediye olsun, çevre ve şehir bakanlığı olsun göz ardı ediyor. Hakim nasıl olur da, böyle bir karar verip kentsel dönüşümü durduruyor, onu anlamadım!..Çoğu kişi şu an evsiz kirada kira ödüyor. Devletin bildiğim kadarı ile 24 ay süreci var, kentsel dönüşümden dolayı… Ama halkının çoğunun bir taneden fazla halen yerleri yapılmamış, normalde belediye ve çevre ve şehircilik bakanı düzeltmesi gerekirken, hakimin bu kararı vermesi çok yanlış bence…”açıklamalarında bulundu.

“DEMİR FİYATLARININ YÜKSELMESİ KARA BORSA İLE ALAKALI FIRSATÇILIK!…”

Demirin ülkemizde çıkarılmış olmasına rağmen fiyatının yükselmesinin tamamen fırsatçılıktan kaynaklandığını söyleyen Avcıl, “Demir ülkemizde çıkarılan bir madde… Döviz ile başa baş gidiyor… Döviz yükseldikçe, demirde yükseliyor, yani bu çok enteresan bir şey… Burada devlete çamur atıyorlar, ama bu devlet ile alakalı değil, kara borsa ile alakalı fırsatçılık. Mesela; depoda demir olmasına rağmen, dolar yükseldiğinde demir de yükseliyor, demir satışlarını durduruyorlar. Şu an tam da 70 ve 80`li yıllardaki gibi kara borsacılık var. Yani bizim milletteki çıkarcılık kalkmadıkça bu sorunlar çözülmez. Bu sorunları da kalkıp devletimize atıyorlar. Demir, çimento gibi tüm malzemelere zam gelmesi, demire zam gelmesi inşaattaki tüm malzemelere otomatikman yansıyor. Döviz yükseldikçe demir yükseliyor, demir yükseldikçe, asansör yükseliyor yani bu inşaat da gittikçe yüzde yüz zamlanıyor. Geçen sene demir dört bin civarı iken, bu yıl sekiz bin altı yüz lira… Aradaki farka bakın!… Asıl suç siyasetçilerde… Birbirlerine çamur atarken, arada halk eziliyor. Bunun farkında değiller ya da farkındalar da halk önemli değil… Onlarda koltuk sevdası oldukça bu sorunlar yaşamaya devam eder” ifadelerine yer verdi.

“SİZ NASIL İSENİZ O ŞEKİLDE İDARE EDİLİRSİNİZ”

İdarecilerin daha mütevazi yaşam koşullarında hayatlarını sürdürmeleri gerektiğinden söz eden Avcıl, “Yurt dışında bir başbakan veya bir bakan kendi arabası ile göreve gidiyor. Ne korumadır ne şudur budur yoktur!… Bizim de ülkemizde bu şekilde olduğu zaman düzenleme olur. Rüşvet olmadığı zaman düzenleme olur. En basitinden bir vali yardımcısının bile koruması var, arabası var. Bunlar hoş bir şeyler değil! Avrupa ülkelerine bakın!… Hatta televizyonda görüyorum, bakan bisikletle görevine gidiyor. Bizim bakanlara baktığım zaman, daha ön arabada ve arkada 20 tane polis… Bu nedir? Beytülmal hakkını yemektir. Bir beytülmal hakkını yemeği ne zaman kalbimize vicdanımıza sorarsak, yememezlik edersek o zaman devletimiz düzelir. Demir de ona çıkar dolar da… Doların 10 TL’ye çıkması 15’e çıkması hiç sorun değil!.. Çünkü niye? Türkiye Cumhuriyeti milleti çıkar için dolar kullanıyor, bu yanlış!…Peygamber Efendimiz diyor ki: “Siz nasıl iseniz, o şekilde idare edilirsiniz”. Demek biz bozuğuz ki, devlet de o şekilde idare ediyor” dedi.

“HALK DÜZELECEK Kİ; DEVLET DÜZELSİN…”

Türk halkının teknolojiye olan merakından , oysa avrupanın doğal hayat yaşadığından söz eden Avcıl, “Hıristiyanların bir lafı var; “Bana, dokunmayan yılan bin yıl yaşasın”. Halk böyle olmuş. Ekonomik kriz var, bu ekonomik krizi yapan hep biziz, kendimiz yapıyoruz. Euro dolar çıktığı zaman bozuyoruz, tekrar düştüğü zaman da alıyoruz. Bunu kim yapıyor? Biz yapıyoruz, ama biz kendi değerlerimize sahip çıkarsak ve beytülmale dikkat edersek, elbette düzeliriz. Beytülmal nedir? Devletin malıdır, doğmamış çocuğun, yetimin, herkesin hakkı vardır. Ama sanki o para bedava çalan çalana… Bunlar kesilmedikçe düzelme olmaz. Memurun bundan 2 yıl önceki maaşı ile şimdiki maaşı aynı değil, hep eridi. BitCoin son zamanlarda çıkmış!… Bizim millet alışmış oturarak nasıl para kazanılır, diye düşünmeye… Bu yüzden bu durumlar düzelmez. İnşaat sektörü düzelir ama yine olan halka oluyor. Önceki yıllarda 300 bin liralık daire, bu yıl 500 bin lira… Fiyatlar yükseldikçe alım gücü daralıyor, alım gücü daralınca bu sefer krediyi yüksek tutuluyor daire alınmıyor. O zaman şişiyor, şişince müteahhit ucuza veriyor, bu yüzden müteahhitlerin çoğu sıkıntıda… Elazığ’da deprem olmuş kentsel dönüşüm hesabından tutturuyorlar. Kentsel dönüşümde 50 tane daire var. Bir tanesinin içinde bir sorun var. Adam 49 kişiden imza almış, kentsel dönüşümde bu göz ardı ediliyor. Doların yükselmesi ekonominin daralması falan ama biz düzelmedikçe devletimiz de düzelmez. Gençlerimize bakıyorum Z kuşağı diyorlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak… Şimdi aylık kişi başına düşen geliri belirtiyorlar. Aldığı telefon bile hep iPhone. Hep lüks telefon kullanıyorlar. Biraz Avrupa kısmını inceliyorum bakıyorum, hep doğal hayat, bizde o yok! Halk düzelecek ki, devlet düzelsin” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL