Sağlık

POLAT’TAN BAYRAM ÖNCESİ UYARI…

Yarın kutlanmaya başlanacak olan Kurban Bayramı dolayısı ile İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit POLAT kurbanlık hayvanların kesiminde ki yaralanmalara ve kurban eti tüketimine bağlı meydana gelebilecek hastalıklara karşı vatandaşları..

POLAT’TAN BAYRAM ÖNCESİ UYARI…

Yarın kutlanmaya başlanacak olan Kurban Bayramı dolayısı ile İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit POLAT kurbanlık hayvanların kesiminde ki yaralanmalara ve kurban eti tüketimine bağlı meydana gelebilecek hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

 

 

Kurbanın kesimi, kurban etinin parçalanması ve doğranması esnasında meydana gelen yaralanmalara karşı vatandaşları uyaran Prof. Dr. Cahit POLAT, hemen müdahale edilmediğinde sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuran ciddi kesik ve yaralanmalar için vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca Kurban kesimi de deneyimli kasaplar tarafından yapılmalıdır “dedi.

Kurban etinin sağlıklı bir biçimde tüketilmesi ve saklanması konusunda da önerilerde bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit POLAT “ Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemekle beraber etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir. Bir insanın günde ortalama 50 ila 100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir. Vatandaşlarımızın ileride tüketmek üzere buzlukta saklayacakları kurban etlerini oda sıcaklığı ortamında değil de, yine buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürmeleri gerekmekte ve çözdürülen etler de tekrar dondurulmamalıdır. Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir. Kişide bulantı, kusma koyu renkli idrar, karın ağrısı, karın şişliği ile baş gösteren ve kistli sakatatlardan bulaşan Kist Hidyatik (Ekinokokkoz) hastalığına karşı kesilen hayvanların kistli sakatatlarının kesinlikle kedi köpek ve benzeri evcil hayvanlara yedirilmeden derin bir çukura gömülmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen sağlık koşullarının yanı sıra özellikle bayram yoğunluğunda pandemi tedbirlerine çok dikkat etmeliyiz. Öncellikli arzumuz aşı hakkı bulunan tüm vatandaşlarımızın aşılarını yaparak, tedbirli bir şekilde bayram ve bayram sonrasını güvenli geçirmeleridir. Covid-19 pandemisinden korunmak için aşı, maske, mesafe ve temizlikten oluşan koruma şemsiyesi devam etmektedir. Bayram süresince ilimiz geneli ve ilçelerimizdeki tüm hastanelerimizde aşı uygulaması gece saat 24.oo’e kadar devam etmektedir. Bayram tatilinde vatandaşlarımız rahatlıkla aşılarını yaptırabilirler. Bu vesile ile tüm halkımızın Kurban Bayramı’nı en içten duygularımla kutlar, bu kutlu iklimin; tüm insanlığa, ülkemize, milletimize ve çalışanlarımıza sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini temenni eder, sevdikleriniz ile bir arada güzel bir bayram geçirmenizi dilerim” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL