Güncel

ELAZIĞ’DA KURAKLIKLA BİRLİKTE DÜZENSİZ HAVA KOŞULLARI DA GÖRÜLECEK…

Bir çok üniversite tarafından yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin yoğun, yavaş hareket eden fırtınalarda büyük bir artışa neden olduğunu buldu. İlk çalışmalardan biri,  sel riskine katkıda bulunan önemli bir..

ELAZIĞ’DA KURAKLIKLA BİRLİKTE DÜZENSİZ HAVA KOŞULLARI DA GÖRÜLECEK…

Bir çok üniversite tarafından yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin yoğun, yavaş hareket eden fırtınalarda büyük bir artışa neden olduğunu buldu. İlk çalışmalardan biri,  sel riskine katkıda bulunan önemli bir husus…

 

İklim uzmanları, yavaş hareket eden yoğun yağmur fırtınalarının oluşumunda gelecekte önemli bir artış olacağını gösterdi. Bilim adamları, bu yavaş hareket eden fırtınaların, yüzyılın sonuna kadar karada 14 kat daha sık olabileceğini tahmin ediyor.  Yıkıcı etkileri olan çok yüksek yağış birikimi potansiyeline sahip olan bu yavaş hareket eden fırtınalardır.

Daha yavaş fırtına hareketinin yerel olarak biriken yağış miktarını artırdığını ve önceki çalışmalara dayanarak beklenenin ötesinde Avrupa genelinde ani sel riskini artırdığını buldular.

Çalışma sonuçları, yoğun yağış üreten fırtınaların iklim değişikliği ile daha yavaş hareket ederek bu aşırı uçlara maruz kalma süresini artırabileceğini gösteriyor.

Süper bilgisayar gücündeki son gelişmelerle birlikte, kısa menzilli hava tahmin modellerinin yaptığı gibi, atmosferi yüksek ayrıntıda çözen iklim simülasyonları mevcut. Bu modeller yaklaşık 2 km’lik ızgara aralığına sahiptir, bu da onların fırtına sistemlerini çok daha iyi simüle etmelerini sağlayarak aşırılıkların daha iyi temsil edilmesini sağlar.

Bu son teknoloji ürünü iklim simülasyonlarını kullanarak, olası şiddetli yağış vakalarını ve bu vakaların yüksek yağış birikimi potansiyeli olan daha küçük, neredeyse durağan bir alt kümesini çıkarmak için ölçümler geliştirildi. Sorunun çözümü ve atmosferin hangi faktörlerinin yoğun yağış değişikliklerine katkıda bulunduğunu anlamaya yardımcı oluyor.

Bu, bu tür yoğun yağış sistemlerinin hızındaki değişiklikleri araştıran ilk çalışmalardan biri – sel riskine katkıda bulunan önemli bir husus. Bilim adamları şu anda, iklim simülasyon verilerini şiddetli hava tahmincilerinin bakış açısıyla inceleyerek diğer aşırı hava türlerini de araştırıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL