Teknoloji

BİLİM; ARTIK DİŞ KAYBINI TAHMİN EDİYOR

Yeni araştırmalar, makine öğrenimi araçlarının, diş kaybı için en büyük risk altında olanları belirlemeye yardımcı olabileceğini ve durumu önlemek veya geciktirmek için erken müdahaleleri sağlamak amacıyla onları daha fazla diş..

BİLİM; ARTIK DİŞ KAYBINI TAHMİN EDİYOR

Yeni araştırmalar, makine öğrenimi araçlarının, diş kaybı için en büyük risk altında olanları belirlemeye yardımcı olabileceğini ve durumu önlemek veya geciktirmek için erken müdahaleleri sağlamak amacıyla onları daha fazla diş değerlendirmesi için yönlendirebileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar tarafından yürütülen yeni çalışmalar, makine öğrenimi araçlarının, diş kaybı için en büyük risk altında olanları belirlemeye yardımcı olabileceğini ve durumu önlemek veya geciktirmek için erken müdahaleleri sağlamak amacıyla onları daha fazla diş değerlendirmesi için yönlendirebileceğini öne sürüyor.

 Risk taraması için farklı değişken kombinasyonları kullanan beş algoritmayı karşılaştırdı. Sonuçlar, tıbbi özellikleri ve ırk, eğitim, artrit ve diyabet gibi sosyoekonomik değişkenleri etkileyenlerin, yalnızca diş klinik göstergelerine dayanan algoritmalardan daha iyi performans gösterdiğini gösterdi. 

Diş kaybı fiziksel ve psikolojik olarak zayıflatıcı olabilir. Yaşam kalitesini, refahı, beslenmeyi ve sosyal etkileşimleri etkileyebilir. Diş hastalığının en erken belirtileri tespit edilirse ve durum derhal tedavi edilirse süreç ertelenebilir, hatta önlenebilir. Yine de diş hastalığı olan birçok kişi, süreç bir dişi kurtarma noktasının çok ötesine geçene kadar diş hekimine görünmeyebilir. Ekip, tam olarak bu noktada tarama araçlarının en yüksek risk altındakileri belirlemeye yardımcı olabileceği ve daha fazla değerlendirme için onları yönlendirebileceği belirtildi.

Özellikle, algoritmalar, diş muayenesi olmadan riski değerlendirmek için tasarlandı. Araştırmacılar, diş kaybı için yüksek risk altında olduğu düşünülen herkesin yine de gerçek bir muayeneden geçmesi gerektiğini ekledi. Analizin sonuçları, riski şekillendiren sosyoekonomik faktörlerin geleneksel klinik göstergelerin ötesinde önemine işaret ediyor. Ekip, gerçekten de, düşük gelirli ve marjinal popülasyonların, diğer nedenlerin yanı sıra, muhtemelen diş bakımına düzenli erişim eksikliği nedeniyle, diş kaybı yükünün orantısız bir payını yaşadığı uzun zamandır biliniyordu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL